Region

Radončić nakon smjene: Od ovog trenutka djelujem kao lider opozicije

1303fahrudinr
F
ahrudin Radončić
smijenjen je sa pozicije ministra sigurnosti BiH nakon današnjeg glasanja u Parlamentu BiH, na inicijativu Kluba zastupnika SDA, nakon čega je istakao da je „srećan što nije tukao narod zbog političkih zadnjica korumpirane vlasti“.

Radončić nakon smjene: Od ovog trenutka djelujem kao lider opozicije
Portal AnalitikaIzvor

- Ja sam danas, na svoje zadovoljstvo, smijenjen od onih koji se boje naroda i onih koji se boje antikorupcijske borbe. Ja sam kao ministar gurnuo grudvu niz brdo i ta grudva borbe protiv korupcije je sve veća. Vi mene na vrhu brda možete strijeljati, smijeniti me, ali grudva je krenula i jako sam ponosan što se to dešava. Raduje me njihov strah - kazao je Radončić nakon smjene.

Smijenjeni ministar sigurnosti kaže da nije htio da radi antiustavno i opravdane pobune građana, misleći za zakašnjelu reakciju policijskih snaga 7. februara.

- Mi ostajemo snažna opozicija i ova pozicija mi omogućava da od ovog trenutka djelujem kao lider opozicije i radim svoj posao - dodao je on.

On je dodao da su „SDA i SDP uništili bošnjački politički faktor i osiromašili narod i prekinuli regionalne veze Bošnjaka“.

- Nemaju svoj nacionalni program i oni sa pola miliona nezaposlenih, sa najvećom korupcijom u Evropi i strahom da se procesuiraju politička ubistva ne mogu biti predstavnici bošnjačkog naroda. Oni ne znaju i ne umiju da štite interese Bošnjaka - kazao je Radončić.

Za sarajevski portal Klix.ba dalje je izjavio kako su „Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija napravili pakt sa đavolom i učinili od Milorada Dodika najjačeg političara u Bosni i Hercegovini“. On tvrdi da njegova smjena ima svoju cijenu i da se ogleda u „poklanjanju energetskih resursa Srednje Drine i drugih tajnih dogovora, koji će uskoro izaći na vidjelo“.

- Prodali su poziciju ministra sigurnosti Dodiku i nepotrebno mu dali resurse i uticaj. Od Dodika su napravili najjačeg političara u BiH, što za ovu zemlju apsolutno nije dobro –dodao je Radončić.

Prema njegovim riječima, Lagumdžija, Izetbegović, Dodik i Bosić su „vezali svoje nacionalne i stranačke zastave“ kako bi on bio smijenjen s pozicije državnog ministra sigurnosti.

Ne smatra se odgovornim za događaje s početka februara koji su kulminirali nasiljem i spaljivanjem zgrada institucija po Bosni i Hercegovini.

- Ponosan sam što nisam htio da zloupotrijebim zakon i tučem nezadovoljne građane. To su mahom siromašni građani, ljudi bez posla... Oni samo traže da se njihova djeca mogu zaposliti bez protekcije. Njihov bunt je, ako uklonimo vandale koji treba da odgovaraju, potpuno opravdan. Vrlo sam srećan da nisam tukao narod zbog političkih zadnjica korumpirane vlasti - naglasio je, dodajući da su ga uklonili u strahu od naroda i antikorupcijske borbe.

Napominje da savez SDA i SDP sa strankama iz RS „najbolje pokazuje s koliko laži su mene optuživali da sam ja navodno igrač RS-a, a upravo su sa ljudima otud napravili koaliciju“.

- Vlast koju je narod figurativno, a nažalost i u materijalnom smislu zapalio, više nikad ne može pobijediti. SDA i SDP su izdali prvenstveno bošnjački, a onda bosanskohercegovački interes zbog nesposobnosti, neznanja i korupcije. Savez za bolju budućnost (SBB) stoga očekuje apsolutnu pobjedu u oktobru. Meni je drago da se sada mogu posvetiti poslu lidera stranke, družiti se s pobunjenim narodom, jer je bilo inkompatibilno da to radim kao ministar sigurnosti - zaključio je Radončić u izjavi za Klix.ba.

Portal Analitika