Kultura

Violinista Jovan Kolundžija izabran za akademika u Moskvi

1203jovanKolundzija
P
roslavljeni violinista Jovan Kolundžija izabran je za člana Akademije duhovnih posvećenika "Dostojevski“, svjetski priznate i ugledne institucije sa sjedištem u Moskvi, prenosi Blic.

Violinista Jovan Kolundžija izabran za akademika u Moskvi
Portal AnalitikaIzvor

Pomenuta Akademija okuplja najumnije ljude sa različitih meridijana i najistaknutije predstavnike različitih profesija, saopštio je danas Centar lijepih umjetnosti Gvarnerius.

Među članovima Akademije su najcjenjeniji umjetnici i naučnici današnjice: Umberto Eko, Mario Vargas Ljosa, Mikis Teodorakis, Nikita Mihalkov, Stiven Hoking, Peter Handke.

Predsjednik Akademije „Dostojevski“ je ugledni filozof, naučnik i mislilac, akademik Svetislav Jarić, dok su počasni predsjednici dobitnici Nobelove nagrade, Jevgenij Ivanovič Čazov i Džozef Štiglic, istaknuto je u saopštenju Gvarneriusa.

Kolundžija će u petak, 14. marta održati koncert u Španiji u crkvi Saint Genis L"Ametilla del Vallas u Barseloni. U ovoj katalonskoj crkvi Kolundžija će izvesti remek djela iz bogatog opusa Johana Sebastijana Baha, Sonatu br. 1 u g-molu i Partitu br. 2 u d-molu, za solo violinu, kompozicije po čijim je virtuoznim izvođenjima Kolundžija poznat.

Koncert u Barseloni je prvi u nizu gostovanja koja Kolundžiju ove godine očekuju u Evropi, uz brojna učešća na prestižnim festivalima.

Portal Analitika