Abiznis

Triglav grupa poslovala sa 69,9 miliona dobiti u prošloj godini

2511triglavgrupaok
T
riglav grupa u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje i Zavarovalnica Triglav završile su uspješno 2013. poslovnu godinu. Uprkos nešto nižoj dobiti u poređenju sa prošlogodišnjim, ona je ipak viša od planirane, saopštenoje iz Triglav grupe.

Triglav grupa poslovala sa 69,9 miliona dobiti u prošloj godini
Portal AnalitikaIzvor

Neto dobit Triglav grupe iznosila je 69,9 miliona eura, a neto dobit matičnog društva 48,3 miliona eura. Nastavak ekonomske krize odrazio se na obim fakturisane premije, što su Zavarovalnica Triglav i Triglav grupa ublažavale različitim mjerama. Triglav grupa je zadržala visoki nivo finansijske stabilnosti.

- Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav dobro su poslovale u 2013. godini te su poslovnu godinu završile sa višom dobiti od planirane. Dobit prije oporezovanja Triglav grupe iznosila je 83,6 miliona eura neto dobit iznosila je 69,9 miliona eura (pet odsto niža nego 2012. godine i 27 odsto viša od planirane). Dobit prije oporezovanja Zavarovalnice Triglav iznosila je 59,6 miliona eura (devet odsto niža od prošlogodišnje i 14 odsto viša od planirane), dok je neto dobit iznosila 48,3 miliona eura (četiri odsto niža od prošlogodišnje i čak 15 odsto viša od planirane). Sa nerevidovanim finansijskim izvještajima Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav za 2013. godinu upoznat je i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav – navodi se u saopštenju.

Nastavak ekonomske krize odrazio se, kako navode, i na obimu fakturisane premije osiguranja.

- U 2013. godini na tržištima zabilježeni su daljnji pad aktivnosti privrednih subjekata, novi stečaji preduzeća, sve slabija kupovna moć stanovništva i izuzetno jaka konkurencija. Zavarovalnica Triglav i Triglav grupa na ove su se okolnosti odazvale stvaranjem novih i prestrukturisanjem postojećih proizvoda, prilagođavanjem marketinške i prodajne politike te akcijskim ponudama, ali uprkos tome nisu uspjele u cjelini ublažiti opadanje premije. Triglav grupa je u 2013. godini fakturisala 900,9 miliona eura premije osiguranja, četiri odsto manje od planirane i isto toliko manje nego godinu ranije, a Zavarovalnica Triglav 605,8 miliona eura, četiri odsto manje od planirane i 6 odsto manje nego u 2012. godini – saopšteno je iz Triglav grupe.

Intenzivnim upravljanjem portfeljem imovinskih osiguranja ostvaren je povoljan kombinovani koeficijent, koji je za Triglav grupu iznosio 91,0 odsto (3,7 posto bolje od planiranog), a za Zavarovalnicu Triglav 85,3 odsto (odnosno 7,1 posto bolje od planiranog).

- Uprkos teškim ekonomskim prilikama u 2013. godini premašili smo planove i zadržali visoki nivo finansijske stabilnosti. U skladu sa našom osvježenom strategijom i u budućnosti ćemo da se koncentrišemo na osnovnu djelatnost osiguranja uz postizanje što više profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja. I dalje ćemo nastojati da kao Grupa sačuvamo vodeću ulogu na slovenačkom tržištu i da jačamo svoju prisutnost na ciljnim tržištima u regionu jugoistočne Evrope - rekao je prilikom prezentacije rezultata predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Konsolidovani bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja bili su približno na nivou od prošle godine te su u Triglav grupi iznosili 230,3 miliona eura, a u Zavarovalnici Triglav 161,3 miliona eura. I u Triglav grupi i u matičnom društvu bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja niži su za dva odsto od planiranih.

Bruto likvidirane štete Triglav grupe iznosile su u 2013. godini 627,5 miliona eura, što je za dva odsto više nego pretprošle godine i za tri odsto manje od planiranih. U matičnom društvu bruto likvidirane štete iznosile su

419,4 miliona eura, što je za jedan odsto više nego godinu prije toga i za devet odsto manje od plana.

Na pasivnoj strani bruto tehničke rezerve Triglav grupe smanjile su se za 2% te su na posljednji dan 2013. godine iznosile 2,26 milijardi eura.

Njihov je udio u bilansnoj sumi iznosio 73,5 odsto. Tehničke rezerve Zavarovalnice Triglav, u visini od gotovo dvije milijarde eura, za jedan odsto su više od planiranih i za dva odsto niže nego godinu prije toga.

Iako Zavarovalnica Triglav vodi relativno konzervativnu investicionu politiku, ipak su prilike na tržištima kapitala nepovoljno uticale na vrijednost nekih investicija. Njihovo smanjivanje prvenstveno se odrazilo u nižoj neto dobiti. Finansijska sredstva Triglav grupe trajno su oslabljena za 28,1 milion eura.

Usprkos negativnim učincima ekonomskih i finansijskih prilika u Sloveniji i u regionu Triglav grupa je u protekloj godini još više ojačala svoj kapitalni položaj. Ukupan kapital Triglav grupe iznosio je krajem 2013. godine 590,5 miliona eura te je u poređenju sa godinom ranije viši za tri odsto.

Portal Analitika