Zanimljivosti

Nema para za neke ginekološke testove

1003izj
P
acijentkinje koje su prošle sedmice zorom uranile ne bi li izvršile ginekološki pregled u Institutu za javno zdravlje (IJZ) vraćene su sa šaltera te zdravstvene ustanove, zbog nedostatka testova za ginekološki pregled. Razlog tome je, kako su objasnili iz IJZ, povremeni nedostatak testova, uslijed manjkavosti finansijskih sredstava, pišu Dnevne novine.

Nema para za neke ginekološke testove
Portal AnalitikaIzvor

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su za Dnevne novine da su pacijentkinje mogle da obave pretrage, odnosno vaginalni bris (VB), cervikalni (CB) sa antibiogramom (ab), a da tek od srijede nedostaju testovi za dokazivanje mikoplasme i ureoplasme.

Kako navode iz IJZ nisu im odobrena tražena sredstva za mikrobiološke dijagnostikume, koja su potrebna za period od godinu dana rada u laboratorijama, već je iz budžeta Fonda odobreno sredstava tek za devet mjeseci.

„Zbog toga dolazi, i realno je očekivati da će i ubuduće povremeno dolaziti, do nestanka određenih testova i dijagnostikuma odnosno biće perioda kad pojedine analize neće moći da se urade“, saopšteno je iz IJZ.

Iz ove institucije dodaju da ulažu maksimalne napore da racionalizuju potrošnju i da sa opredijeljenim sredstvima urade što veći broj analiza.

Izvor: Dnevne novine; foto: vimeo.com

Portal Analitika