Društvo

LBGT zajednica treću paradu održaće 28. juna, na Vidovdan

2210parada2
T
reća gej parada u Crnoj Gori biće održana na Vidovdan, 28. juna, saznaje Blic Crna Gora iz izvora bliskih LGBT asocijacijama. Zbog čega je odabran baš taj datum gej aktivisti sa kojima je Blic Crna Gora razgovarao nijesu željeli da otkrivaju.

LBGT zajednica treću paradu održaće 28. juna, na Vidovdan
Portal AnalitikaIzvor

Da li je u pitanju to što je Vidovdan rezervisan za velike događaje na Balkanu, ili to što su glavni protivnici gej parade uglavnom deklarisani vjernici, pa se očekuje da će taj dan provesti u molitvi umjesto u nasilnim napadima na učesnike, za sada nije poznato.

„Ljudi ovdje pate od gladi i siromaštava, a mi pridajemo važnosti takvim glupostima“ kazao je podgorički paroh i protojerej Velibor Džomić, komentarišući najavu gej aktivista da na Vidovdan prošetaju gradom.

Gej aktivisti u Podgorici danas imaju dva kluba u kojima se svakodnevno okupljaju.

Nekoliko pripadnika LGBT asocijacija saopštilo je da od kada imaju klubove lakše stupaju u emotivne veze, te da su se ranije znala neformalna mjesta na kojima se okupljaju.

Dva podgorička gej kluba imaju oko 300 aktivista, a na žurkama se često okupi više od 100 gejeva i sa juga i sa sjevera Crne Gore.

Prva gej parada organizovana je u Budvi 24. jula prošle godine ispred Starog grada, uz veliko policijsko obezbjeđenje zbog incidenta. Tada je nekoliko desetina gej aktivista evakuisano brodom do Svetog Stefana jer su ozlojeđeni protivnici te manifestacije nasrtali na učesnike i gađali ih kamenicama i flašama.

Aktivisti LGBT asocijacije Progres samo nekoliko dana prije parade saopštili su da će se ona održati u Budvi i tako odlučili da preduprijede konkurentsku NVO Kvir Montenegro koja je prije njih za 20. oktobar prošle godine zakazala prajd u Podgorici.

Obje parade protekle su uz veliko policijsko obezbjeđenje i incidente tokom kojih je povrijeđeno nekoliko desetina policajaca i uhapšeno nekoliko desetina protivnika prajda.

tekst: cdm

 

Portal Analitika