Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • VLADA: Omogućiti kupovinu ljekova na recept u privatnoj apoteci, provjeriti sumnjive diplome iz regiona

VLADA: Omogućiti kupovinu ljekova na recept u privatnoj apoteci, provjeriti sumnjive diplome iz regiona

0803vlada
V
lada Crne Gore je, završavajući dvodnevnu sjednicu u Kolašinu posvećenu strukturnim reformama u oblastima obrazovanja, rada i socijalnog staranja i zdravstva, konstatovala da Skupština što prije treba da donese novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji bi omogućio pacijentima da koriste usluge privatnih ustanova, kao i da kupuju ljekove u privatnoj apoteci. Takođe, Vlada će se preispitati fakultetske diplome iz regiona, za koje se osnovano sumnja da nijesu na nivou potrebnih standarda.

VLADA: Omogućiti kupovinu ljekova na recept u privatnoj apoteci, provjeriti sumnjive diplome iz regiona
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu današnje sesije bilo je donošenje zaključaka kojima su nadležne institucije zadužene da u precizno određenim rokovima izrade neophodne propise i sprovedu dogovorene reformske aktivnosti.

- Razmatrajući stanje u zdravstvenom sistemu, Vlada je ocijenila da, i pored infrastrukturnog unapređenja i ogromnog tehničkog i tehnološkog iskoraka koji je učinjen u ovoj oblasti, još uvijek nije postignut i odgovarajući nivo kvaliteta zdravstvenih usluga. Da bi se postigao taj cilj, neophodno je da Skupština što hitnije donese novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će omogućiti formiranje osam zdravstvenih centara, a time približavanje zdravstvene usluge pacijentima i racionalizaciju mreže zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Vladinog biro za odnose s javnošću.

Pacijentima će biti pružena mogućnost da pod istim uslovima i po svom izboru koriste usluge u privatnim ili javnim ustanovama. Dostupnost zdravstvenih usluga, kako kažu iz Vlade, biće unaprijeđena uvođenjem višekratnog uputa, centralnim zakazivanjem pacijenata i dužim trajanjem recepta, dok će se nestašice ljekova eliminisati uvođenjem privatnih apoteka u sistem realizacije recepata koji se propisuju na teret obaveznog osiguranja.

Takođe, predložene su mjere za dalju reformu sistema obrazovanja.

- U tom smislu, prvi korak biće sprovođenje eksterne evaluacije svih ustanova visokog obrazovanja, kako bi se utvrdio stvarni kvalitet znaja koje one pružaju i zaustavila „hiperprodukcija“ diploma. Paralelno će se raditi na preispitivanju sistema nostrifikacije velikog broja fakultetskih diploma koje se stiču na fakultetima u susjednim zemljama, a za koje postoji osnovana sumnja da nijesu na nivou potrebnih standarda. Finansiranju visokog obrazovanja posvećena je posebna pažnja, tako da je Ministarstvo prosvjete zaduženo da do lll kvartala predloži optimalan model finansiranja koji će obezbijediti usklađivanje politike visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, istaknuto je na sjednici Vlade.

U oblasti rada i radnih odnosa naglašen je značaj zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora, kako bi se u potpunosti mogao sprovoditi Zakon o radu, što će doprinijeti, kako ističu iz Vlade, povećanju fleksibilnosti tržišta rada i povećanju zapošljavanja.

- Ocijenjeno je da implementacija socijalnog kartona teče planiranom dinamikom, a završetak ovog projekta će biti osnova bolje usmjeravanje sredstava za socijalnu i dječju zaštitu, uz značajno smanjenje troškova. Kao najveći problem u ovoj oblasti prepoznato je pitanje održivosti sistema penzijskog i invalidskog osiguranja. U tom smislu zaduženo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pripremi izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, sa ciljem smanjenja deficita i definisanja formule za usklađivanje koja će biti fiskalno održiva, zaključeno je na dvonednevnoj konferenciji Vlade u Kolašinu.

Portal Analitika