Društvo

USSCG: Strahujemo od opravdanog eskaliranja revolta radnika „Metalca“ i „Solane“

0803usscg
U
nija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala je danas Vladu da hitnim i konkretnim mjerama zaustavi dalje urušavanje crnogorske privrede i spriječi novo zatvaranje radnih mjesta u nikšićkom „Metalcu“ i ulcinjskoj „Solani“, fabrikama koje postoje decenijama i imaju konkretan proizvod konkurentan na evropskom tržištu.

USSCG: Strahujemo od opravdanog eskaliranja revolta radnika „Metalca“ i „Solane“
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika navodi se da situacija u ovim fabrikama „poprima dramatične razmjere“, jer su radnici i njihove porodice egzistencijalno ugroženi, s obzirom da više od deset mjeseci ne primaju zaradu.

- USSCG strahuje od eskaliranja opravdanog revolta radnika koji se nalaze u bezizlaznoj situaciji mjesecima ukazujući na štetno i nezakonito ponašanje tajkunskih vlasnika ovih fabrika, koji su, sada je već očito, namjerili da profit steknu prodajom atraktivnih lokacija, a ne kroz proizvodnju što je, složićemo se, mnogo lakše. Tim prije, Vlada ima obavezu da, kao što je to obećano u predizbornoj kampanji, provjeri i poništi ove propale privatizacije i tako, konačno, počne da štiti interese radnika i crnogorskih građana od sve izvjesnijeg ekonomskog kolapsa. „Metalac“ i „Solana“ imaju perspektivu, a za opstanak im treba odgovoran vlasnik i, možemo slobodno reći, simbolična finansijska i logistička podrška Vlade. USSCG upozorava da su potrebna manja finansijskih ulaganja za očuvanje postojećih, od otvaranja novih radnih mjesta. Zato će USSCG nastaviti da pruža punu podršku našim kolegama i koleginicama u borbi za opstanak ove dvije fabrike – navodi se u dopisu iz Sekretarijata Unije slobodnih sindikata Crne Gore, sa zaključcima sjednice koja je juče odražan povodom aktuelne situaciju u „Montevar – Metalac“ iz Nikšića i „Solana“ iz Ulcinja.

Portal Analitika