Društvo

LAZOVIĆ: Uskoro besplatni bežični Internet u Baru, Nikšiću i na tivatskom aerodromu

0803lazovic
P
ovećanje broja servisa koji će građanima i privredi biti dostupni on-lajn, što podrazumijeva koordinaciju i komunikaciju sa državnim organima, ali i organima lokalne uprave, jedan je od najvažnijih ciljeva koji stoji pred nama, kazao je u intervjuu za Pobjedu dr Vujica Lazović.

LAZOVIĆ: Uskoro besplatni bežični Internet u Baru, Nikšiću i na tivatskom aerodromu
Portal AnalitikaIzvor

Kada je riječ o Strategiji razvoja informacionog društva do 2016. godine, potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, kazao je da su se koncentrisali na razvoj e-uprave, izgradnju i odravažnje informatičke strukture, promociju informacionog društva i donošenje legislative koja reguliše ovu oblast.

- Vrlo smo posvećeni koordinaciji aktivnosti vezanih za Poglavlje 10 – Informatičko društvo i mediji. Kada su u pitanju aktivnosti Radne grupe, nakon bilateralnog sastanka održanog u Briselu početkom 2013. godine, nastavljene su aktivnosti u pregovaračkom procesu. Pripremljena je pregovaračka pozicija koju je Vlada usvojila u oktobru 2013. godine. U toku je izrada Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

On je najavio da će uskoro nove lokacije biti pokrivene besplatnim bežičnim Internetom.

- U skolopu projekta Wireless Montenegro, koji je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije pokrenulo u saradnji sa drugim državnim organima, na bazi prepoznatih potreba unaprjeđenja nacionalne informacione i telekomunikacione strukture, počela je realizacije projekta Besplatan bežični pristup Internetu za građane Crne Gore. Benefite ovog projekta već imaju priliku da koriste građani Podgorice i Budve... Kroz privatno-javno partnerstvo sa kompanijom EOSS Industries Holding iz Austrije, počela je realizacija bežičnog sistema za javnu upotrebu širokopojasnog pristupa Internetu posredstvom WiFi MESH tehnologije. Planirano je da u najskorije vrijeme pokrijemo i odrežene lokacije u Baru i Nikšiću. Cilj nam je da uskoro i Aerodrom u Tivtu bude pokriven WiFi signalom, a da se nakon toga širimo i na ostale gradove Crne Gore.

Lazović je podsjetio da je ministarstvo na čijem je čelu usvojilo veći broj pravilnika na osnovu Zakona o informacionoj bezbjednosti, a nacionalni Tim za rješavanje incidentnih situacija u sajber prostoru (CIRT-ME) postao je punopravni član međunarodne organizacije FIRST koja okuplja ovakve timove, zatim dio evropskog registra Trusted Introducer i korisnik projekta ACDC (Advanced Cyber Defence Centre) koji teži da uspostavi evropski Napredni centar za sajber odbranu.

Posebna pažnja posvećena je sprovođenju politike u sektoru telekomunikacija.

- Usvojen je Zakon o elektronskim komunikacijama kojim se uređuje način upravljanja i korišćenja elektronskih komunikacionih mreža, uslovi i načini obavljanja djelatnosti u oblasti elektrenskih komunikacija, kao i druga pitanja od značaja za elektronske komunikacije.

Foto: mid.gov.me

Portal Analitika