Društvo

Carev i most na Moštanici na putu da im se vrati stari sjaj

 

0703mostanicapocetna
U
skoro će početi izrada projekata rekonstrukcije starih nikšićkih mostova- Carevog mosta i mosta na Moštanici. Kako je za Portal Analitika kazala direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović, Upravi je podnesen Zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova za izradu konzervatorskog projekta mosta na Moštanici, a realizator će biti Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Carev i most na Moštanici na putu da im se vrati stari sjaj
Portal AnalitikaIzvor

Miranović podsjeća da je Rimski most na Moštanici proglašen, po tada važećem Zakonu, spomenikom kulture II kategorije 14. septembra.1961.godine i upisan u tadašnji Registar nepokretnih spomenika kulture.

07mostanica2

Most na Moštanici, poznat u narodu kao Rimski most, najstarija je građevina tog tipa u Crnoj Goris, a nastala je u trećem vijeku. Most je sagrađen od tesane sige pravilnog oblika. Kameni blokovi spajani su debljim slojem maltera. Savršenstvo linija kod ovakvih objekata Rimljani su postizali primjenom grafostatike. Tjemena velikih svodova su u istoj ravni sa tjemenima malih svodova i štednih otvora.

Poznato je da je most na Moštanici rekonstruisan 1957. godine po projektu arhitekte Minjevića, a radove je izvodio majstor Krsto Nikčević, sa grupom radnika. No, vrijeme je učinili svoje i mostu kog su u trećem vijeku podigli Rimljani predstoji nova rekonstrukcija.

0703carev

Kada je riječ o Carevom  mostu, on, kako ističe Miranović, sa manjim mostom, ostacima kamenih branika i okolnim pejzažem čini jedinstvenu cjelinu, koja je u statusu dobra pod prethodnom zaštitom.

Sagovornica Portala Analitika Anastazija Miranović kaže da je u Upravi u toku izrada elaborata za valorizaciju ovog nepokretnog dobra.

„Tim povodom je obrazovano stručno tijelo koje će sačiniti elaborat sa detaljnim opisom sprovedenih radnji i obrazloženim stručnim stavom o valorizaciji svojstava, osobenosti, značaja i kategorije dobra. Takođe, to podrazumijeva i opis, katastarske oznake i grafički prikaz granica predmetnog dobra i njegove zaštićene okoline, na osnovu kriterijuma za utvrđivanje kulturne vrijednosti dobra, objašnjava Miranović.

Carev most preko Slivlja u Nikšiću ubraja se u najljepše mostove u Crnoj Gori i najveći je građevinski poduhvat svog vremena. Izgrađen je od tesanog kamena u dužini od 269 metara, a na sredini je visok preko 13 metara. Podignut je na svodovima koji čine 18 okana. Projektant je bio Zadranin Josip Slade, a kamen temeljac postavio je 23. maja 1894. predsjednik Državnog Savjeta, vojvoda Božo Petrović. Radove je vodio iskusni neimar Miloš Lepetić sa kamenorescima i zidarima iz Boke i drugih krajeva zemlje. U gradnji mosta su učestvovali i vojni bataljoni u besplatnom, obaveznom radu. Dnevnice su plaćane u žitu, koje je dobijano iz Rusije kao pomoć.

0703Niksicmost

Most dug 269 metara završen je za šest mjeseci. U produžetku je izgrađen nasip 600 m, jedan mali most na suvom sa dva lučna otvora, te je cjelokupna građevina imala dužinu skoro kilometar.

Kralj Nikola je most svečano otvorio 20. oktobra iste godine. Predložio je tom prilikom da se nazove Most cara Aleksandra III.

www.skyscrapercity.com, panoramio.com, 55-148.bluehost.com

Portal Analitika