Turizam

RADULOVIĆ: Neshvatljivo naplaćivanje kuvera u restoranima

0703radulovic
P
redsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović kazao je za Portal Analitika da mu je neshvatljiva praksa naplaćivanja kuvera u crnogorskim restoranima u kojima gost objeduje.

RADULOVIĆ: Neshvatljivo naplaćivanje kuvera u restoranima
Portal AnalitikaIzvor

„Kuver predstavlja u stvari sistem naplaćivanja pribora za jelo kada u restoran dođe ugovorena grupa ljudi koji nose svoju hranu. Tako je bilo, biva i bivaće. Praksa je da se grupa dogovori sa restoranom da im naplati prostor, stolove i stolice, escajg, salvete i sve ono što uz to ide“, objašnjava sagovornik Portala Analitika.

0703nikcevicRadulović kaže da ne može da razumije praksu pojedinih restorana da gostima koji poruče hranu kod njih naplaćuju kuver.

„Kuver je uračunat u hranu. Uobičajeno je da ugostitelji prilikom formiranja cijene u nju uračunavaju i troškove radne snage, materijal, escajg i sve ostalo. Ta cijena je jedinstvena i ne može se razlagati na pojedine djelove“, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević kazala je za Portal Analitika da ugostitelji imaju pravo da u svojim objektima određuju cijene, ali isto tako da potrošaći imaju pravo da izaberu da prakse ugostitelja koje im se ne dopadaju kazne neposjećivanjem tih objekata.

„Pravo je ugostitelja i vlasnika objekata da određuju cijene. Ako je u cijenu usluge uvedena neka nova stavka onda se ona može ukalkulisati u cijenu. Sa druge strane gosti i potrošači imaju pravo da ne ulaze u restorane koji naplaćuju kuver i da ne koriste njihove usluge“, objašnjava sagovornica Portala Analitika.

U nekim podgoričkim restoranima kao dodatna stavka na računu nalazi se kuver čija se cijena kreće od 50 centi pa nadalje.

Kuver predstavlja pribor za jelo, ali i ukupnu postavku stola sa stolnjakom, salvetama i čašama, kako u domaćinstvu, tako i u profesionalnom restoraterstvu.

K.Ć.

Foto: pobjeda.me

rac1

rac2


 


Portal Analitika