Društvo

Śutra u Nikšiću edukacija za proizvođače organske hrane

 

organska
P
oljoprivredni proizvođači sa područja Nikšića i Šavnika, koji se bave organskom proizvodnjom ili su zainteresovani da uđu u proces sertifikacije, imaće priliku da se detaljno informišu na tu temu, na radionici koja će se održati sjutra 7. marta, u 11h, u sali SO Nikšić, saopšteno je Portalu Analitika iz Minisarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Śutra u Nikšiću edukacija za proizvođače organske hrane
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja planira da tokom 2014. godine na nivou svih opština sprovede edukativno – informativnu kampanju na temu organske proizvodnje, ali i drugih šema kvaliteta kao što su: oznake porijekla, geografske oznake i garantovano tradicionalnih specijeliteta. Cilj je da se informišu i edukuju organski proizvođači, ali i svi oni koji su zainteresovani za ulazak u takozvane šeme kvaliteta, koje podrazumijevaju prosec registracije i zakonski regulisanu proizvodnju.

Edukacija će biti organizovana i za poljoprivredne proizvođače iz ostalih opština, a o tačnim terminima i datumima biće obavješteni naknadno.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisaće proizvođače o zakonodavnom okviru i mjerama podrške iz Agrobudžeta. Predstavnici sertifikacionog tijela – Monteorganika govoriće o procesu kontrole i sertifikacije u organskoj poljoprivredi, a Savjetodavna služba u biljnoj prizvodnji i Služba za selekciju stoke govoriće o pravilima za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju.

Broj registrovanih proizvođača u organskoj poljoprivredi bilježi rast, naročito tokom prethodne 2013. godine. Na tržištu je, međutim, nedovoljno crnogorskih organskih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznalo je da domaći proizvođači i potrošači nemaju dovoljno informacija o mogućnostima koje nudi organska proizvodnja hrane. Stoga je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji i podizanju svijesti o značaju ove vrste proizvodnje, ne samo jačanje konkuretnosti domaćih proizvoda, za ostvarivanje većih prihoda poljoprivrednika, nego i za zadovoljenje sve veće tražnje za visokokvalitetnim i zdravim proizvodima.

 

Iz dosadašnje komunikacije sa proizvođačima uvidjelo se da dodatni problem za one koji se odluče za koncept organske proizvodnje predstavlja usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava na kojima se zasniva više vrsta/kultura). Taj problem ukazuje na neinformisanost o robno tržišnoj orjentaciji. Ograničenja u ovom sektoru su i nepostojanje udruženja proizvođača, nedostatak imputa za proizvodnju, kao i nedovoljna promocija organskih proizvoda.

 

Portal Analitika