Društvo

MSS: Više žalbi i veći broj kršenja Kodeksa

0603mss
M
edijski savjet za samoregulaciju (MSS) u desetom Izvještaju navodi da je period od 1. decembra prošle do 15. februara ove godine obilježio veći broj žalbi koje su podnesene, ukupno osam, kao i primjetno veći broj registrovanih kršenja Kodeksa novinara.

MSS: Više žalbi i veći broj kršenja Kodeksa
Portal AnalitikaIzvor

„Ono što posebno zabrinjava i dalje je problem objavljivanja ispravke ili demantija u nekim medijima. Mediji sa velikom mukom pristaju da objave tuđe reagovanje, tek onda kada se priprijeti sa tužbom. Manipulacije sa naslovnim konstrukcijama su takođe dominantne i često se dešava da one ne odražavaju suštinu teksta koji ih prati. Senzacionalizam je takođe prateći segment novinarstva u proteklom periodu“, objasnio je Ranko Vujović sekretar MSS-a.

Kako je naveo o objektivnosti medija možda najbolje svjedoči afera Telekom, o kojoj su mjesecima u prethodne dvije godine mediji pisali i nerijetko je stavljali na naslovnu stranu a koji sada odbijaju da objave informaciju o odluci američkog suda u ovom slučaju.

Medijski savjet za samoregulaciju pozdravio je početak rada novinskih ombudsmana u dnevnim listovima Vijesti i Dan.

„Smatramo da je početak njihovog rada bitan za medijsku zajednicu u Crnoj Gori i nadamo se da će doprinijeti profesionalnijem radu ovih medija. MSS želi da naglasi da je otvoren za saradnju sa svima kojima je stalo do etičkog i profesionalnog novinarstva u našoj državi“, rekao je sekretar MSS-a.

Osam žalbi: U prethodnom periodu na adresu MSS-a pristiglo je osam žalbi, od kojih su na neke odgovorili pozitivno, dok u drugima nije nađen osnov za žalbu. Akcija za ljudska prava (HRA) podnijela je dvije žalbe Savjetu. U oba slučaja MSS je konstatovao da nije bilo kršenja Kodeksa novinara Crne Gore.

Ova nevladina organizacija žalbu je podnijela zbog neobjavljivanja njihovog reagovanja u dnevnom listu Pobjeda i na televiziji Pink M, u vezi sa reagovanjem organizatora Konferencije „Riječ, slika i neprijatelj“, koji je objavljen u dnevnom listu Pobjeda 30.12.2013.  i na televiziji Pink M 29.12 2013.

„U komunikaciji sa uredništvom televizije Pink M dobili smo informacije da je reagovanje Akcije za ljudska prava objavljeno na televiziji Pink M 30.12.2013 u informativnim emisijama „Minut - dva“ koje su se emitovale od 12 do 18 sati toga dana. Od uredništva dnevnog lista Pobjeda smo takođe dobili informaciju da je reagovanje Akcije za ljudska prava objavljeno u izdanju ovog lista od 03.01.2014“, objasnilo je Ranko Vujović iz MSS-a.

Ista NVO je podnijela još jednu žalbu zbog neobjavljivanja njihovog reagovanja takođe u dnevnom listu Pobjeda i na televiziji Pink M, a na tekst „CGO stipendira urednike Vijesti i ne plaća porez“, koji je objavljen 16.01.2014 u Pobjedi i djelom prenesen u informativnom program televizije Pink M.

„MSS je uvidom u inicijalni tekst objavljen u Pobjedi utvrdio da pasus koji govori o vezama nevladinih organizacija i nekih medija predstavlja u stvari podnaslov teksta. Prva rečenica teksta jeste podsjećanje na izjavu organizatora konferencije „Riječ, slika i neprijatelj“ o vezama nedjeljnika Monitor i Akcije za ljudska prava kao ilustracija jedne od veza koje postoje i ništa više. Kompletan ostatak teksta se odnosi na Centar za građansko obrazovanje. Zbog svega navedenog MSS procjenjuje da nije bilo osnova za objavljivanje reagovanja, jer navedene optužbe na račun Akcije za ljudska prava nijesu objavljene u pomenutim medijima“, kazao je sekretar MSS-a.

Kršenja Kodeksa u štampanim medijima: Novinarka Gordana Borović radila je monitoring štampanih medija i na konferenciji za novinare iznijela je nekoliko primjera kršenja Kodeksa koji su obuhvaćeni Izvještajem.

Kao primjer Borović je navela tekst iz Dan-a od 12. decembra sa naslovom „Tražili Antona našli Ratka“, koji se bavi potragom za nestalim mladićima, od kojih je jedan pronađen utopljen u Morači.

„MSS smatra da je pokušaj autora da bude duhovit sa pomenutim naslovom neprimjeren prilikom izvještavanja o nesrećama. U pomenutom tekstu nije iskazano ni poštovanje prema patnjama žrtava, kao ni prema osjećanjima članova njihovih porodica. Objavljivana su imena i prezimena obje žrtve ili nestale osobe bez ustezanja. Navođeno je mnogo nebitnih detalja koji mogu da budu izraz nepoštovanja prema članovima porodica“, rekla je članica MSS-a.

Borović je navela i Dnevne novine i tekst sa naslovne strane - „Pored takvog supruga, vibrator je neophodan“ u kojem je intervjuisana supruga pjevača Danijela Alibabića, Jovana.

„MSS smatra da je naslov i tema teksta podilaženje najnižim ukusima te da je prekršeno član 8 Kodeksa: Novinar je dužan da se krajnje pažljivo odnosi prema privatnom životu ljudi. Pravo na privatnost obrnuto je srazmjerno značaju javne funkcije koju pojedinac obavlja, ali je i u tim slučajevima nužno poštovati ljudsko dostojanstvo“, objasnila je članica Savjeta.

Borović je kao primjer navela i Pobjedin članak “CGO stipendira urednike Vijesti i ne plaća porez“, koji se bavi poslovanjem nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje po osnovu anonimne prijave koja je dostavljena tužilaštvu. U tekstu se pominju i veze između dnevnog lista Vijesti i ove nevladine organizacije. Kako kaže Borović u tekstu je izneseno više sumnji u pogledu legalnosti rada Centra za građansko obrazovanje i nije kontaktiran niko iz ove NVO, kako bi se čula i druga strana u ovom slučaju.

„MSS smatra da je bila obaveza novinara Pobjede da objavi i stav druge strane o spornim optužbama kako bi se dobila cjelovita slika o ovom predmetu. MSS je mišljenja da je prekršeno načelo 1 Kodeksa novinara  i smjernica 1.2 koja se odnosi na tačnost“, pojasnila je Borović.

Borović je navela i tekst iz dnevnog lista Vijesti koji se našao na naslovnoj strani - „Vezali ženu i sina i odnijeli nakit i 650 eura“ i nadnaslovom „RAZBOJNIŠTVO: Trojica upala usred noći u kuću policajca dok je bio na poslu“. Tekst je opisivao događaj, koji je demantovan nekoliko dana nakon objavljivanja i koji se bazirao na izjavi supruge policajca Nedžada Kočana.

„MSS smatra  da je prekršena smjernica za načelo 1, koje tretira opšte novinarske standarde i koje glasi: Novinari moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde. Oni moraju da preduzmu sve razložne korake kako bi bili sigurni da objavljuju isključivo tačne informacije, i da su njihovi komentari čestiti. Novinari nikada ne smiju da objave informaciju za koju znaju da je lažna ili zlonamjerna i neosnovanu optužbu na račun drugih, koja ima za cilj da ugrozi njihovu reputaciju. Pravo je novinara da odbije zadatak koji je u suprotnosti sa etičkim kodeksom“, objasnila je Borović.

Portali nisu ušli u deseti Izvještaj: Kako su naveli iz Medijskog savjeta za samoregulaciju u prethodnom periodu nisu posmatrani mediji, "ali to ne znači da su oni radili profesionalno".

„Na nekima od njih i dalje dominiraju uvredljivi komentari što je i najveći problem sa ovim  medijima. Koristimo ovu priliku da podsjetimo uredništva svih portala da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu označio redakcije ovih medija neposredno odgovornim za sve sadržaje koji se objavljuju na njima ukuljučujući i komentare koji se postavljaju ispod tekstova. Zbog ove odluke u eventualnim sudskim sporovima kod naših sudova zbog uvredljivih komentara urednici će biti neposredno odgovorni. Da podsjetimo da je praksa Evropskog suda za ljudska prava dio našeg zakonodavstva već 12 godina“, objasnio je Ranko Vujović.

K.Ć.

 

Portal Analitika