Društvo

Devet termina za ovjeru licenci za spasioce na vodi

06plazamdok
J
avno preduzeće za upravljanje morskim dobrom poziva zakupce plaža i sve licencirane spasioce da na vrijeme obezbijede ovjeru licenci za spasilaštvo na vodi za tekuću 2014. godinu. U tu svrhu, Nastavni Centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta Crne Gore obezbijedio je 14 termina za ovjeru licenci u periodu od 09. 03. do 18. 06. 2014. Godine, i to devet termina u Press- sali SRC- Budva (bazen) i pet termina u Nastavnom Centru Crvenog Krsta u  Sutomoru, saopšteno je Portalu Analitika iz JP “Morsko dobro”,

Devet termina za ovjeru licenci za spasioce na vodi
Portal AnalitikaIzvor

-Prema evidenciji Nastavnog Centra za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta, prošle godine izdato je 436 licenci za spasioce na vodi, a spasioci su dužni da svoje licence ovjere za 2014. godinu prije početka kupališne sezone i otvaranja kupališta.  Provjera uključuje: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti (ispitna završnana provjera kao na završnom ispitu poslije obuke), znanje iz teorije spasilaštva i znanje KPR reanimacije i pružanja prve pomoći. Maksimalni broj kandidata za ovjeru licence po terminu je 20. Spasilac – kandidat za ovjeru dužan je da se prijavi Nastavnom Centru za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta za termin ovjere najkasnije pet dana prije termina održavanja ovjere. Kandidat koji ovjerava licencu treba da dostavi: Licencu i Potvrdu o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje), a cijena ovjere po kandidatu iznosi 70€ (ispitna provjera 20€ i članarina za 2014. god 50€). Cijena lične opreme spasioca iznosi 50€ (uniforma (2 majice, šorts, kapu), pištljka, traka za telefon, dvogled, štoperica)- navedeno je u saopštenju.

Shodno Pravilniku o uslovima koje moraju da ispunjavaju uređena i izgrađena kupališta, spasilačka služba mora biti organizovana od najmanje: "jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje Legitimaciju za spašavanje na vodi važeću za tekuću godinu u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore ("Službeni list RCG", broj 28/06), na svakih 50m dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima".

 

Portal Analitika