Abiznis

Proizvođači povrća mogu podnositi zahtjeve za podršku iz Agrobudžeta

2202feferonke
P
oljoprivredni proizvođači zainteresovani za agrobudžetsku podršku investicijama u povrtlarskoj proizvodnji zahtjeve mogu dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja do 30. maja, odnosno 30. novembra, u zavisnosti od vremena realizacije investicije, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Proizvođači povrća mogu podnositi zahtjeve za podršku iz Agrobudžeta
Portal AnalitikaIzvor

Podrška ulaganjima u proizvodnju povrća u iznosu do 50% vrijednosti realizovane investicije, odnosno maksimalno 3.000 € po zahtjevu, novina je Agrobudžetu za 2014. godinu, koja je uvedena kako bi se iskoristili evidentni potencijali za ovu vrstu proizvodnje.

Naporedo sa povećanjem proizvodnje, potrebno je prestrukturiranje proizvodnje i mijenjanje navika proizvođača u smislu izbora vrste/sorte koju uzgajaju i nivoa primjene mehanizacije u proizvodnom procesu. Visoka ulaganja mogu biti opravdana, odnosno proizvodnja rentabilna ukoliko se povrće koje se proizvede može i prodati na tržištu. To se može postići pravilnim izborom sortimenta i primjenom savremenih agrotehničkih mjera. Vjerujemo da postoji mogućnost da značajno smanjimo uvoz povrća i riješimo probleme u plasmanu na domaćem tržištu.

Prihvatljive investicije su:

• proizvodnja autohtonih vrsta povrća na minimalnoj površini od 0,3 ha na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja i 0,03 ha u zaštićenom prostoru

• proizvodnja ostalih vrsta povrća na površini od minimalno 0,5 ha na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja odnosno 0,3 ha u zaštićenom prostoru

• proizvodnja rasada povrća na površini od minimalno 0,03 ha u zaštićenom prostoru

• nabavka priključaka za poljoprivredne mašine (za postavljanje agrotekstila, folija i kapajućih traka, za formiranje bankova, poluautomatskih i automatskih mašina za sjetvu, sadilica za rasad, vadilica povrtarskih krtolastih i gomoljastih kultura, rasturači stajnjaka i mineralnih đubriva, itd.)

• nabavka mašina za punjenje kontejnera i saksija supstratom

• nabavka uređaja za zaštitu bilja, odnosno fogeri

• nabavka međurednih kultivatora i rotokultivatora

• nabavka sistema za navodnjavanje (pumpe, crijeva za navodnjavanje, crijevni sistem za orošavanje)

Poljoprivredni proizvođač podnosi Ministarstvu zahtjev na obrascu koji se može preuzeti sa sajta Ministarstva, u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i kancelarijama opštinskih službi za poljoprivredu. Zahtjev se predaje na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, lično, preporučenim pismom ili putem pomenutih savjetodavnih službi.

Portal Analitika