Društvo

Protest radnika u Bijelom Polju: Traže smjenu Drobniča

0503protestBP
G
rađani iz opština sa sjevera protestovali su danas u Bijelom Polju, najavljujući da će tražiti smjenu šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitje Drobniča zbog diskriminacije ljudi iz tog dijela države, prenosi Mina biznis.

Protest radnika u Bijelom Polju: Traže smjenu Drobniča
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Organizicionog odbora petomartovskih protesta, Svetozar Čabarkapa najavio je peticiju građana i radnika sa sjevera koju će uz pismo poslati komesaru EU, Štefanu Fileu /Fuele/ kako bi ga obavijestili o diskriminaciji građana sa sjevera.

„Ujedno ćemo zatražiti da smijeni Drobniča koji podržava tu diskriminaciju, umjesto da zastupa sve građane države ravnopravno“, rekao je Čabarkapa.

On je naveo da će pismo koje će poslati Fileu za smjenu Drobniča potpisati hiljadu građana.

„Pošto smo svi svjedoci propasti sjevera, uništavanja privrede i pljačke nad imovinom građana, treba da dignemo glas svi zajedno protiv onih koji su nas doveli na ove grane. Danas umjesto da se rješavaju problemi i status nas građana na sjeveru i u drugim regionima naše države, oni raspravljaju o NATO paktu i kako ćemo ući u EU, a mi im poručujemo da ne možemo gladni ulazit nigdje, a kamoli u NATO pakt i EU“, poručio je Čabarkapa.

Iz Organizacionog odbora saopšteno je da je protestu ispred zgrade Opštine Bijelo Polje prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Član Organizacionog odbora, Sanela Sijarić kazala je da studenti koji studiraju u Bijelom Polju nemaju studentske domove, kuhinje i čitaone, dok sve to imaju studenti na fakultetima u Podgorici.

“Pozivam sve mlade sa sjevera da prekinu sa ćutnjom i da dignu glas za svoja prava. Nema čega da se plaše, ova država treba da ostane na nama i mi smo ti koji treba da preuzmemo odgovornost za nju, a to možemo uraditi jedino tako što ćemo svi dići glas”, rekla je Sijarić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS), Srđa Keković je kazao da će ta sindikalna organizacija uvijek biti uz sve radnike koji traže svoja prava.

“Bićemo prisutni na svim protestima i podržavamo sve zahtjeve koji su danas pročitani”, rekao je Keković.

Zahtjevi sa protesta se, između ostalog, odnose na pokretanje sudskih procesa i ispitivanje svih privatizacija na sjeveru, kao i oduzimanje sve imovine koja je nezakonito stečena.

Organizacioni odbor takođe traži da se usvoje svi zahtjevi invalida rada, da im se obezbijedi minimalna penzija od 158 eura i da se spriječi pljačka naroda kroz račune za struju na sjeveru.

„Tražimo da se spriječi dalje masovno iseljavanje građana sa sjevera i da se svim radnicima koji su ostali bez posla omogući penziono i zdravstveno osiguranje“, navodi se u zahtjevima Odbora.

Neki od zahtjeva se odnose i na to da rukovodioci osnovnih tužilaštava na sjeveru i Višeg tužilaštva u Bijelom Polju podnesu ostavke, jer ništa nijesu učinili da spriječe pljačke državne imovine i da se specijalno tužilaštvo uključi u sve veću korupciju u institucijama na sjeveru.

Oni traže i da se povećaju zarade i penzije svim radnicima, odnosno penzionerima, kako bi bile na istom nivou kao onima u Podgorici.

Portal Analitika