Društvo

Turska je prijatelj Crne Gore

0403turska
U
Vladi i narodu Republike Turske imate iskrenog prijatelja, i sa ove pozicije ću tome dati puni doprinos, kazao je vicepremijer Turske Emrullah Išler tokom susreta sa delegacijom Islamske zajednice u Crnoj Gori koju predvodi reis Rifat ef. Fejzić.

Turska je prijatelj Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Fejzić boravi u posjeti Turskoj. On je domaćina upoznao sa ostvarenim aktivnostima, trenutnim radom i planiranim projektima Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Tokom sastanka potvrđena je obostrana konstatacija o zavidnom nivou odnosa Turske i Crne Gore. Bilo je riječi i o otvaranju islamskog centra u Baru, te drugim planiranim projektima Islamske zajednice u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Islamske zajednice.

Nakon sastanka sa potpredsjednikom vlade Republike Turske, delegacija Islamske zajednice je posjetila AFAD - Vladinu agenciju za krizne i urgentne situacije.

Delegaciju je primio direktor Fuat Oktay. Ovaj resor turske Vlade se bavi pružanjem pomoći u kriznim situacijama nastalim kao posljedica prirodnih nepogoda, ratova, i slično. Između ostalog, ova agencija se bavi pružanjem svih vidova pomoći sirijskim izbjeglicama koji su utočište našli na teritoriji Turske.

Fejzić je Oktaya upoznao sa načinom funkcionisanja Islamske zajednice u Crnoj Gori, te položajem i stanjem muslimana u našoj zemlji.

Kako je istakao reis Fejzić, muslimani u Crnoj Gori jako saosjećaju sa golgotom sirijskog naroda, ali i cijene napore koje Turska ulaže . Zbog toga je Mešihat Islamske zajednice pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za Sirijske izbjeglice.

"Drago nam je što u državi Turskoj imamo sigurnog posrednika da prikupljenu pomoć naše zajednice i muslimana dostavi  sirijskim izbjeglicama", rekao je reis Fejzić.

Direktor Oktay je reisu Fejziću zahvalio na posjeti naglasivši da je ovo veliki gest Islamske zajednice i muslimana Crne Gore.

"Srazmjerno broju stanovnika, ova pomoć nije simbolična, već predstavlja bitnan podsticaj svim humanitarnim aktivistima da povedu računa o ugroženim izbjeglicama, " rekao je Oktay.

On je naglasio da u Turskoj prema zvaničnoj statistici boravi 800.000 izbjeglica, a prema internim podacima 915.000, koji su smješteni u 22 kampa-grada. Naporima agencije, u kampovima izbjeglice imaju hranu, smještaj, medicinsku njegu.

Od početka krize, izvršeno je 2,5 miliona medicinskih intervencija, 40.000 operacija. U tom periodu rođeno je 10.000 djece. U osnovnim i srednjim školama koje je Turska otvorila u kampovima nastavu na Arapskom jeziku pohađa 64.000 djece, a za njihovo obrazovanje je angažovano 10.000 prosvjetnih radnika.

Prema ocjenama koje je ova agencija dobila od Ujedinjenih nacija UN, radi se o izbjegličkim kampovima sa najboljim uslovima u svijetu. Do sada je država na zbrinjavanje izbjeglica potrošila 2,5 milijardi dolara, a osim toga 400 miliona NVO sektor.

"Politika otvorenih vrata za sve ugrožene koju vodi premijer Redžep Tajip Erdogan, je pristup koji mi u agenciji primjenjujemo prema sirijskim izbjeglicama", rekao je direktor Oktay.

Na kraju, potpisan je dokument o prijemu 10.000 eura koje je Islamska zajednica u Crnoj Gori prikupila za sirijske izbjeglice.

Portal Analitika