Abiznis

Kompanija "Metalfer“ mogla bi da pokrene Rudnik mrkog uglja

0403metalfer
M
inistar ekonomije Vladimir Kavarić, zajedno sa saradnicima, održao je sastanak sa predsjednikom sindikata Rudnika mrkog uglja Berane Ljubom Gledovićem i predstavnikom Saveza sindikata Crne Gore SSCG Miloradom Terzićem, na kojem je razgovarano o preuzimanju kompanije "Balkan Energy“ DOO, kao koncesionara Rudnika mrkog uglja Berane, od strane kompanije "Metalfer“ DOO.

Kompanija "Metalfer“ mogla bi da pokrene Rudnik mrkog uglja
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija "Metalfer", zajedno sa svojim partnerom, "Premogovnik Velenje" DD iz Slovenije, u decembru 2013. godine saopštila je da su donijeli odluku o kupovini Rudnika mrkog uglja Berane od postojećeg koncesionara, a koja je uslijedila nakon šestomjesečne analize predmetnog projekta.

"Prema planu koji je prezentovan, kompanija "Metalfer", zajedno sa svojim partnerom, spremna je dostigne proizvodnju od 80.000 MT (u prvoj godini 40.000 MT), što je uslovljeno zapošljavanjem preko 100 radnika već u drugoj godini, u prvoj godini rada RMU planirana su testiranja i investiranja u pogon za briketiranje uglja, koje podrazumijeva proizvodnju briketa, koji je izuzetan proizvod više energetske vrijednosti i kao takav pogodan je za domaćinstva i insititucije u užim gradskim zonama", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Takođe, kako se navodi, tim kompanije je okončao geodetsko snimanje terena, reinterpretaciju i digitalizaciju geoloških profila, u cilju boljeg sagledavanja ležišta, i efikasnog i optimalnog budućeg rada rudnika;

"U trećoj godini proizvodnje, planirano je podizanje kapaciteta rada na nivo preko 120.000 MT, ukoliko se obezbijedi trziste i dovoljan broj kvalifikovane radne snage za ovaj obim proizvodnje, a planiran je izvoz rude mrkog uglja na tržište Srbije, Kosova i Albanije", navode iz Ministarstva ekonomije.

Na sastanku je, takođe, data podrška svim investicionim aktivnostima koji vode oživljavanju proizvodnje i zapošljavanju novih radnika.

"Ocijenjeno je da je poseban značaj ove ponude u spremnosti investitora da preuzme sve zaposlene radnike i podmiri sve zaostale obaveze u narednom periodu", smatraju u Ministarstvu.

Predstavnici dva sindikata informisali su predstavnike Ministarstva o očekivanjima zaposlenih koja imaju od investitora u vezi sa dinamikom isplate zaostalih obaveza.

"Imajući u vidu razlike po pitanju dinamike isplate zaostalih dugovanja, iz Ministarstva vjeruju da će radnici, zajedno sa predstavnicima kompanije "Metalfer“, naći rješenje koje će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika u toj kompaniji", zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Foto: cachapuz.com

Portal Analitika