Društvo

Uprava carina partner poslovne zajednice

carine1
P
rezentacija  unaprijeđenih rješenja u carinskom informacionom sistemu (CIS) održana je danas u prostorijama Privredne komore Crne Gore, saopšteno je iz Uprave carina.

Uprava carina partner poslovne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

Nadogradnja CIS-a nastala je kao rezultat saradnje Uprave carina i Privredne komore Crne Gore sa IFC-Medjunarodnom finansijskom korporacijom na realizaciji Projekta regionalne trgovinske logistike na Zapadnom Balkanu.

Ona podrazumijeva uvodjenje nove verzije elektronskog poslovanja u kojem sistem razmjene poruka između Uprave carina i privatnog sektora dobija nove funkcionalnosti, koje će omogućiti bržu i kvalitetniju razmjenu poruka, a samim tim i ubrzanje carinskih procedura.

- Novim softverskim modulom biće omogućeno sa se deklaracije, koje su se do sada ručno dodjeljivale u rad carinskom službeniku strane  Šefa carinske ispostave, dodjeljuju automatskim putem o čemu će deklarant biti obavješten elektronskom porukom.  Druga značajna izmjena odnosi se na komunikaciju carinskih službenika i podnosilaca deklaracije. U prethodnom periodu, ova komunikacija se odvijala direktno, neposrednim kontaktom podnosioca deklaracije sa carinskim inspektorom. Novo rješenje podrazumijeva da se ova komunikacija odvija elektronskim putem i to na način što će CIS generesiti i deklarantima proslijedjivati poruke koje se tiču toka postupka i statusa deklaracija – navodi se u saoptšenju.carine2

Novi modul,  takođe,  sadrži elektronsku еvidеnciju koje bilježi kompletan tok postupka, kao i sve promjene vezane za podnijete deklaracije. Na ovaj način biće omogućen elektronski nadzor rada carinskih službenika, što predstavlja značajno srеdstvo u jačanju transparentnosti i borbi protiv korupcijе.

O Projektu regionalne trgovinske logistike, novom softverskom rješenju i saradnji Uprave carina, poslovne zajednice i IFC(International Finance Corporation), kao dijela Svjetske Banke,  govorili su Violane Konar Leacy – šef IFC projekta regionalne trgovinske logistike, Vladan Joković- direktor Uprave carina Crne Gore i Radovan Radulović -predsjednik Udruženja špeditera Privredne komore Crne Gore.

Istaknuto je da razvoj novog softverskog rješenja predstavlja dobar primjer uspješne saradnje privatnog i javnog sektora sa stranim donatorom, koji je objedinio zajednički cilj i zajednički rad na njegovom dostizanju.  Uprava carina je snažno opredijeljena da, prateći sugestije poslovne zajednice, a u skladu sa medjunarodnim standardima I preporučenom praksom, kontinuirano razvija efikasnost i kvalitet svog rada, uključujući I dalju nadogradnju svog informacionog sistema i automatizaciju carinskih procedura.

Šef IFC projekta, Violane Konar Lenci, je istakla da posebno prepoznaju i cijene kooperativnost i posvećenost gospodina Jokovića i njegovog tima, bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

 

Portal Analitika