Finansije

MONTENEGROBERZA: Za dva dana prodato 4.315 obveznica

0403mnberzaok
N
a Montenegroberzi se i danas trgovalo državnim obveznicama, kojima je ostvaren promet od 430.000 eur, odnosno kupljene su još 43 obveznice po nominalnoj vrijednosti od 10.000 eura, saopšteno je Portalu Analitika iz jedine crnogorske berze.

MONTENEGROBERZA: Za dva dana prodato 4.315 obveznica
Portal AnalitikaIzvor

-Ukupan promet koji je ostvaren državnim obveznicama u protekla dva dana iznosi 43.150.000 eura, odnosno kupljeno je 4.315 obveznica. Kupovina se realizovala preko šest brokerskih kuća i tri banke. Javnim prospektom o emisiji državnih obveznica bilo je predviđeno 30  odsto uspješnosti navedene emisije, tako da sa oko 43 posto ostvarene realizacije možemo konstatovati da je emisija državnih obveznica bila uspješna- ističe se u saopštenju Montenegroberze.

Odlukom Vlade Crne Gore, na Montenegroberzi je juče održana aukcija za prodaju državnih obveznica. Realizacijom emisije Vlada Crne Gore će prikupiti sredstva za finansiranje državnog budžeta .

Ukupan iznos emisije je 100.000.000 eura. U ponudi se nalazilo 10.000 državnih obveznica, nominalne vrijednosti 10.000 eur po obveznici. Rok dospjeća navedenog instrumenta je četiri godine. Radi se o amortizujućoj obveznici, odnosno vlasnicima  će biti isplaćivani jednaki polugodišnji anuiteti, koji se sastoje od djela glavnice i kamate na preostali dug. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto na godišnjem nivou.

-Pored ostvarenog prometa, realizovana emisija ima višestruki značaj za Montenegroberzu i crnogorsko tržište kapitala, koji se prije svega ogleda u uvođenju nove hartije od vrijednosti sa kojom će biti uspostavljeno sekundarno tržište, čiji će se pravi efekti osjetiti uskoro- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika