Abiznis

Novi oglas za Solanu

43sol
S
tečajna uprava ulcinjske Solane »Bajo Sekulić« raspisala je novi oglas za prodaju imovine kompanije, po početnoj cijeni od 195 miliona EUR, četiri miliona nižoj nego na prethodnoj licitaciji, koja je propala.

Novi oglas za Solanu
Portal AnalitikaIzvor

Zainteresovani za kupovinu imovine Solane ponude mogu dostavljati do 25. marta.

Potencijalnim kupcima ponuđena je nepokretna imovina, koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali. Pored toga, prodaju se i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaće i strane kompanije i građani koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene. Njihove ponude moraju sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik u roku od osam dana, a imovina će biti prodata onome ko ponudi najvišu kupoprodajnu cijenu. Iz stečajne uprave je objašnjeno i da izabrani kupac gubi pravo na povraćaj depozita, ukoliko ne zaključi kupoprodajni ugovor.

Kupac je dužan i da najkasnije osam dana od zaključivanja kupoprodajnog ugovora uplati novac, umanjen za iznos depozita. Ostalim ponuđačima će depoziti biti vraćeni deset dana nakon donošenja odluke o prodaji imovine.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju iznosila je 257,8 miliona EUR, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Zainteresovanih nije bilo ni na drugom i trećem javnom nadmetanju, kada je imovina kompanije ponuđena za minimum 232 miliona EUR, odnosno 230 miliona EUR.

Imovina kompanije nije prodata ni na četvrtom, ni petom javnom nadmetanju, kada je početna cijena bila 225 miliona EUR, odnosno 219 miliona. Imovina je na šestom i sedmom nadmetanju bezuspješno nuđena po cijeni od 209 miliona EUR, odnosno 204 miliona EUR. Na posljednjoj licitaciji, koja je propala jer nije bilo zainteresovanih, imovina Solane nuđena je po cijeni od 199 miliona EUR.

Solanu od 2003. godine kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada EUR.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada EUR. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate, pa je početkom 2011. godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,36 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 5,89 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, podgorička kompanija Flash posjeduje 5,36 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika