Društvo

Drogom u CG trguje 15 klanova

43dg
U
Crnoj Gori je 15 kriminalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje droge, a primijećena je i povećana aktivnost crnogorskih kriminalaca u inostranstvu, navodi se u izvještaju Stejt dipartmenta o sprečavanju trgovine narkoticima u svijetu.

Drogom u CG trguje 15 klanova
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu se navodi da oko 15 odsto od ukupne količine narkotika koji se švercuje preko Crne Gore ostaje na lokalnom tržištu radi konzumiranja, prenosi Dan.

U izvještaju se navodi da je primijećena  povećana uključenost crnogorskih kriminalaca u organizovane kriminalne strukture u inostranstvu.

Dodaje se i da je Crna Gora tranzitna zemlja za ulazak narkotika u zapadnu Evropu, a istaknuto je da su najrasprostranjenije vrste narkotika koji se švercuju preko Crne Gore marihuana proizvedena u Albaniji, heroin iz Avganistana i kokain iz Latinske Amerike.

Stejt dipartment ocjenjuje da su napori Crne Gore da rehabilituje žrvte zloupotrebe narkotika narušeni zbog nedostatka resursa i kapaciteta, dok su, sa druge strane, nadležni organi  ojačala svoje kapacitete za sprečavanje šverca droge u prošloj godini.

"Dok je crnogorska policija učestvovala u nekoliko međunarodnih operacija sa susjednim zemljama, nevladine organizacije kritikovale su Vladu zbog uočenog neuspjeha da spriječi aktivnosti glavnih trgovaca drogom. Policija procjenjuje da je 15 lokalnih klanova uključeno u međunarodno krijumčarenje droge", navodi se u izvještaju.

(rtcg.me)

Portal Analitika