Društvo

Rezervisani prema krizi u Ukrajini

SCG_4008
I
ako su partije na domaćoj političkoj političkoj sceni jasno podijeljene na one koje zagovaraju članstvo Crne Gore u NATO čija vodeća članica, SAD, prijeti ekonomskim sankcijama Rusiji u slučaju da ne povuče trupe u bazi na Krimu, i one koje su za neutralnost, stranke su mahom rezervisane prema krizi u Ukrajini.

Rezervisani prema krizi u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Ni Vlada, koja je među prvih 25 dala podršku SAD u osudi Asadovog režima iako međunarodni eksperti nijesu imali čvrst nalaz ko je odgovoran za napade hemijskim oružjem u Siriji, nije se juče odredila.

Iz Vlade je, kako pišu Vijesti, najavljeno da će danas saopštiti stav o sistuaciji u Ukrajini. Ni vlasti većine država regiona nijesu se odredile, sa izuzetkom prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da, bez obzira na to šta se dešavalo u svijetu, neće prekidati odnose sa Rusijom, već će nastojati da što više izvozi u tu državu.

Portparol DPS-a Časlav Vešović kazao je da ta partija smatra da u konkretnom, kao i u svakoj sličnoj situaciji u svijetu, rješenje problema treba tražiti mirnim putem.

“Sigurni smo da je to u najboljem interesu svih strana u ukrajinskoj krizi. Kao i ukupna svjetska javnost, i crnogorska je zabrinuta je zbog tamošnje situacije i njenih tragičnih posljedica. Uvjereni smo da svjetski lideri učestalu komunikaciju održavaju upravo sa namjerom da pronađu najbolje političko rješenje nastale krize”, kazao je Vešović.

SDP se, prema riječima Mirka Stanića, zalaže za poštovanje suvereniteta Ukrajine uz puno poštovanje međunarodnog prava koje je u ovakvim sutuacijama jasno.

“SDP smatra da je krizu u Ukrajini potrebno riješiti na miran i nekonfliktan način na zadovoljstvo građana Ukrajine, prije svega. Sigurni smo da se rješenja za sporna pitanja između dvije zemlje tradicionalno upućene jedna na drugu, čiji su narodi veoma bliski, moraju tražiti za pregovaračkim stolom, a ne preko nišana, a vjerujem da im tragično iskustvo naroda Jugoslavije može pomoći da vide kuda eventualne vojne solucije mogu voditi”, kazao je Stanić.

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović je kazao treba uložiti sve napore da se kriza, koju je nazvao globalnom, prevaziđe na, koliko je to moguće u ovom momentu, demokratski način, dok lider DF-a Miodrag Lekić smatra da ne treba povezivati NATO integracije sa krizom u Ukrajini jer bi to bilo “poentiranje na tuđoj tragediji”. On je ocijenio da situacija u Ukrajini podsjeća na početak novog hladnog rata.

(rtcg.me)

Portal Analitika