Abiznis

Cijene nafte skočile zbog Ukrajine

43naftaok
C
ijene sirove nafte skočile su  na međunarodnim tržištima zbog eskalacije napetosti u odnosima Ukrajine i Rusije koja je u fokus gurnula snabdijevanje energentima.

Cijene nafte skočile zbog Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte skočila je 2,9 USD u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, na 111,97 USD, a nakratko je dostigla i 112,1 USD, najvišu vrijednost od 30. decembra.

U Njujorku je barel nakratko skočio 2,16 USD na 104,75 USD za barel, da bi se zatim stabilizovala na 104,5 USD, prenosi Hina.

Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, kazao je da ruska primjena vojne sile predstavlja "objavu rata". Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je u u subotu zeleno svjetlo parlamenta za upotrebu vojne sile u cilju zaštite ruskih građana u Ukrajini.

"Naftna tržišta reaguju na mogućnost pogoršanja situacije", rekao je Ben Le Brun iz OptionsXpressa.

Napetosti u Ukrajini pojačale su strah od poremećaja u isporukama ruskog gasa u Evropu, zbog čega bi skočila potražnja za alternativnim gorivima poput lož ulja.

Pritom je relativno blaga zima u Evropi smanjila potražnju za lož uljem pa su zalihe u najvećim evropskim skladištima više oko 20 odsto nego prošle godine.

Analitičari smatraju da su zbog Ukrajine pale cijene imovine na većini finansijskih tržišta, uz povlačenje ulagača iz rizičnijih kategorija imovine poput dionica i njihovo okretanje tradicionalnim sigurnim utočištima za kapital, poput japanskog jena i švajcarskog franka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 105,92 USD, što znači da je pala 18 centi u odnosu na petak.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika