Abiznis

Počelo prijavljivanje za premije po grlu stoke

0303krave
P
oljoprivredni proizvođači koji se bave stočarstvom mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na premije po grlu za krave i junice, ovce i koze u periodu od 1. marta do 30. aprila, a za organizovan tov, najkasnije deset dana od početka tova. Zahtjev sa propratnom dokumentacijom, za razliku od prethodnih godina, dostavlja se na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, navodi se u saopštenju Ministarstva dostavljenom Portalu Analitika.

Počelo prijavljivanje za premije po grlu stoke
Portal AnalitikaIzvor


Kako su naveli, procedura za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na premiju po grlu je sljedeća:



1. Uzimanje potvrde o registraciji i broju grla iz Veterinarske uprave – ovu potvrdu držalac životinja uzima kod nadležne veterinarske ambulante.



2. Popunjavanje zahtjeva za ostvarivanje prava na premiju – zahtjev se može preuzeti na sajtu Ministarstva, kancelarijama Službe za selekciju stoke ili kancelarijama opštinskih savjetodavnih službi. Obaveza savjetnika ja da pruži pomoć pri popunjavanju zahtjeva.  



3. Podnošenje zahtjeva sa propratnom dokumentacijom na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – zahtjev se može predati lično, preporučenim pismom ili putem drugog lica.



U Ministarstvu podsjećaju da je Agrobudžetom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2014. godinu predviđena Direktna podrška stočarskoj proizvodnji koja sadrži premije po grlu za krave i priplodne junice, u iznosu od 70 eura po grlu, na koju pravo imaju sva gazdinstva koja gaje više od  četiri grla ( ođena do juna 2013. godine) i to samo za ona grla iznad ovog broja, a kriterijum je da ta grla drže minimum šest mjeseci.



Takođe premije po grlu za ovce i koze, u iznosu od osam eura po grlu, i to samo za ona grla iznad minimuma koji je po gazdinstvu 40 ovaca i/ili više od 30 koza u stadu, a kriterijum je da gazdinstvo drži taj broj grla najmanje šest mjeseci.



Takođe predviđene su i premije za organizovani tov junadi, bikova i volova, koje mogu ostvariti gazdinstva koja ove kategorije goveda prodaju klanici koja je upisana u Registar odobrenih objekata Veterinarske uprave.



Uslov za premiju je da grla borave na gazdinstvu u tovu najmanje šest mjeseci. Osnovna klanična premija za tovljenu junad, bikove i volove iznosi do 140 eura po grlu iz sopstvene proizvodnje odnosno do 120 eura za kupljena grla, bez obzira na porijeklo,a premija se ne ostvaruje za klanje teladi.



Uslov za klanične premije za utovljenu junad, bikove i volove je da grla imaju minimalnu tjelesnu masu od 400 kg, uz izuzetak za junad utovljenu na paši, koja mogu imati minimalnu masu pri klanju 350 kg.



Za premije na sve vrste stoke, preduslov je da su grla obilježena ušnim markicama i registrovana u bazi podataka Veterinarske uprave, da držalac životinje posjeduje pasoše za grla i uredno vodi evidenciju u skladu sa zakonom.



Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja navode da je za ostvarivanje prava na premiju potrebno dostaviti, između ostalog, popunjen zahtjev za premije.



“Takođe je potrebna potvrdu o registraciji i broju grla iz Veterinarske uprave. Da bi držalac životinje ostvario pravo na premiju za organizovani tov junadi, bikova i volova potrebno je da dostavi popunjen zahtjev za premije, potvrdu o registraciji i broju grla iz Veterinarske uprave, ako su grla uvezena potrebno je dostaviti rješenje Veterinarske uprave o uvozu, dokument izdat od graničnog veterinarskog inspektora pri ulasku u Crnu Goru (dokaz o uvozu životinja, sa brojem uvezenih grla i identifikacionim brojevima grla), a na kraju tova potrebno je dostaviti otkupni list klanice koja je upisana u Registar odobrenih objekata, (sa upisanim imenom i adresom vlasnika, datumom otkupa, tjelesnom masom grla, brojem gazdinstva, identifikacionim brojem grla i kategorijom grla)“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.



Kako se ističe, zahtjevi za ostvarivanje prava na podršku za održivo korišćenje pašnjaka mogu se podnositi u periodu od 1. marta do 30. aprila, na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.



Podrška se daje poljoprivrednim gazdinstvima koja najmanje tri mjeseca u godini drže stoku na katunima, svoju i stoku uzetu na mljekarinu.



“Podrška ima oblik plaćanja po uslovnom grlu, a pod jednim uslovnim grlom podrazumijeva se krava, bik, vo, dvoje junadi, 10 ovaca, 10 koza, konj, a ne uzimaju se u obračun za premiju jagnjad, jarad i telad. Za obračun se uzimaju sve vrste i kategorije preživara i maksimalno dva konja po gazdinstvu. Minimalan broj za podršku je 5 uslovnih grla. Planirana visina premije je do 8,5 eura po uslovnom grlu“, navodi se u saopštenju.



Za ostvarivanje prava na premiju za Održivo korišćenje pašnjaka potrebno je dostaviti popunjen zahtjev za podršku, potvrdu o registraciji i broju grla iz Veterinarske uprave i potvrdu o prijavi kretanja životinja iz Veterinarske uprave.

www.business-europe.bg

Portal Analitika