Finansije

MONTENEGROBERZA: 42,7 miliona prometa od obveznica

0303gojkomnberzaok
I
nvestitori su danas na Montenegroberzi kupili ukupno 4272 državne obveznice po nominalnoj vrijednosti od 10.000 eura, emitovane za pokriće tekućih troškova crnogorskog budžeta u ovoj godini. Prometovano je, dakle, skoro 43 miliona eura, a među kupcima obveznica su šest brokerskih kuća i tri banke (CKB, NLB i Hipotekarna), preko kojih je hartije od vrijednosti pazarilo i nekoliko građana. Među kupcima je bilo i investitora iz regiona.

MONTENEGROBERZA: 42,7 miliona prometa od obveznica
Portal AnalitikaIzvor

Kako je novinarima saopštio izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović, investitori će i sjutra do kraja trgovanja moći da kupuju državne obveznice sa rokom dospijeća u naredne četiri godine, koje im donose fiksnu kamatnu stopu od pet odsto na godišnjem nivou. Ulagačima su ponuđene hartije ukupne vrijednosti 100 miliona eura, a u Montenegroberzi očekuju da bi nakon sjutrašnje trgovine realizacija mogla doseći 50 procenata.

Maksimović je na konferenciji za novinare istakao da je prospektom bio predviđen prag uspješnosti od 30 odsto, tako da se može konstatovati da je emisija obveznica bila uspješna.

- Sa ponosom možemo reći da smo učestvovali u najjeftinijem modelu zaduživanja preko obveznice, s obzirom da su kamate na obveznice emitovane na međunarodnom tržištu kapitala bile značajno veće. Ova realizacija je važan korak dalje na tržištu kapitala, ne samo u smislu prometa, već zbog efekata koji će se osjetiti u budućem periodu- naveo je Maksimović.

On je naglasio da će i troškovi vezano za emisiju hartija od vrijednosti biti 12 puta niži nego prilikom zaduživanja na međunarodnom tržištu.

-Prema našim projekcijama, troškovi kupca i prodavca iznosiće do 40. 000 eura. Mi naplaćujemo 0,04 odsto od vrijednosti transakcije, a prilikom emisije obveznica na međunarodnom tržištu Ministarstvo finansija plaća 0,5 odsto od vrijednosti transakcije- precizirao je Maksimović.

Portal Analitika