Abiznis

Danas aukcija državnih obveznica vrijednih 100 miliona

2502obvezniceberzaok
N
a Montenegroberzi danas će biti održana aukcija za prodaju državnih obveznica vrijednih 100 miliona eura u cilju obezbjeđivanja novca za budžet.

Danas aukcija državnih obveznica vrijednih 100 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Obveznice će, biti emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, koje je odobrila Komisija za hartije od vrijednosti.

"Iznos emisije je 100 miliona EUR, ukupna količina obveznica iznosi deset hiljada, nominalna vrijednost je deset hiljada eura i godišnji prinos pet odsto sa polugodišnjim rokom dospjeća anuiteta počev od 3. septembra ove godine", navedeno je u saopštenju Montenegroberze, prenosi MINA.

Državne obveznice su pristupačne i građanima jer, kako su kazali iz Montenegroberze, predstavljaju alternativu tradicionalnim oblicima štednje, pošto se radi o instrumentu sa malom stopom rizika.

Predstavnici berze su objasnili da ukoliko bi neki građanin želio da učestvuje u aukciji, trebalo bi da se obrati ovlašćenim učesnicima odnosno članovima Montenegroberze, a to su banke i brokerske kuće.

Prije aukcije, građanin treba da sklopi ugovor sa njima ukoliko već nije i prijavi se da želi da učestvuje u aukciji i postane vlasnik jedne ili više državnih obveznica.

Ako neko kupi jednu državnu obveznicu nominalne vrijednosti deset hiljada eura, njemu će se isplaćivati jednaki polugodišnji anuiteti od oko 1,39 hiljada eura, odnosno nakon četiri godine to bi ukupno iznosilo 11,14 hiljada eura.

Vlasniku će prvi polugodišni anuitet biti isplaćen 3. septembra ove godine.

„Uvođenjem nove hartije od vrijednosta u ovom slučaju državnih obveznica, sa njima će biti uspostavljeno sekundarno tržište, na kojem će vlasnici moći da ih prodaju i prije roka njihovog dospjeća“, kazali su iz Montenegroberze.

Portal Analitika