Kultura

OSKAR 2014: Najviše priznanja "Gravitaciji", najbolji film "12 godina ropstva"

0303oskar
F
ilm „Gravitacija“, reditelja Alfonsa Kuarona pokupio je najviše nagrada, a na 86.dodjeli Oskara u Los Anđelesu za najboljim ostvarenjem  proglašena je drama „12 godina ropstva“ Stiva Mekvina.

OSKAR 2014: Najviše priznanja "Gravitaciji", najbolji film "12 godina ropstva"
Portal AnalitikaIzvor

Možemo reći da dobitnici nijesu mnogo iznenadili publiku, budući da su laskave titule preuzeli kandidati koji su danima dominirali u anketama na društvenim mrežama:: Kuaron je dobio Oskara za režiju za film "Gravitacija", dok su najbolji glumci, kako se i očekivalo - Kejt Blančet (Blu Jasmine) i Metju Mekonahi (Dallas Byers Club).

U kategoriji najbolja sporedna uloga, trijumfovali su Džared Leto i Lupita Nijongo, koji su za uloge u filmu "Dallas Byers Club", odnosno "12 years a slave" dobili i Zlatnog globusa.

Drama „Gravitacija“ očekivano je trijumfovala u „tehničkim“ kategorijama, odnoseći Oskare za vizuelne efekte, montažu i miks zvuka i kameru, ali i za najbolju originalnu muziku.

Najboljim adaptiranim scenariom proglašen je scenario Džona Riplija za film „12 godina ropstva“, dok je Spajk Džounz dobio Oskara za originalni scenario filma „Ona“, u kojem glavnu ulogu tumači Žoakin Finiks, a Skarlet Johanson je pozajmila glas.

Najboljim filmom van engleskog govornog područja proglašen je italijanski film „Velika ljepota Paola Sorentinija, dok je najbolje animirano ostvarenje film „Zaleđeno kraljevstvo“, koji su za studio Volta Diznija režirali Dženifer Li, Kris Bak i Piter del Veko.

Za najbolje dizajnirani kostim trijumfovao je film "Veliki Getsbi", dok je za najbolji dokumentarac proglašen "20 Feet from Stardom".

Najbolja originalna pjesma je "Let It Go" iz filma "Frozen", koju su komponovali Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez.

0303gravitacija0303kejt0303mekonahi0303leto0303lupita0303kuaron0303grupna
Portal Analitika