Društvo

CIMBALJEVIĆ: Zaštitu Tužilatva da imaju i LGBT osobe

26cim
C
rnogorski i međunarodni LGBT aktivista Zdravko Cimbaljević osudio je nedavni napad na dva člana LGBT zajednice u Podgorici i pozvao tžilaštvo da naloži hapšenje svih onih koji su ga tukli i vijređali.

CIMBALJEVIĆ: Zaštitu Tužilatva da imaju i LGBT osobe
Portal AnalitikaIzvor

- Javno pozivam nadležne u tužilaštvu da bar sada nalože hapšenje i krivičnu odgovornost svih onih koji su me tukli, vrijeđali, koji mi nijesu dali da uđem ili boravim u nekom od javnih objekata, one koji su me pljuvali i prijetili mojoj porodici, koji su mi prijetili otmicom, likvidacijom, koji su javno govorili da će mi otvoriti lobanju i razvlačiti me ulicom. Pozivam ih da to urade, principijelnosti i profesionalnosti radi, jer su ti neljudi ustali i na moj život i na moje dostojanstvo – navodi se u saopštenju koje je Cimbaljević dostavio Portalu Analitika.

On je podsjetio da su u Podgorici prije dvije noći napadnuta dva građanina samo zato što nijesu htjeli da se skrivaju.

- Napadnuti su samo zato nijesu pristali da žive u ormaru (skrivanju) i što nijesu pristali na izolaciju i okove u kakvim živi većina moje braće i sestara u Crnoj Gori. Izašli su, kao i svi drugi mladi ljudi, u vikend provod. Dvojica napadača, od kojih je jedan i strani državljanin s poslovnim aktivnostima u Podgorici, su pretpostavili njihovu seksualnu orjentaciju i rodni identitet. Jedna od LGBT osoba je i medijski nastupala kao aktivista, pa je i tako prepoznatljiva – navodi Cimbaljević.

Za razliku od zabrinutih LGBT, i njima bližnjih, osoba tužilac je, kako ističe, te noći mirno spavao.

- Podnio sam stotine prijava. Policija je uvjek, objektivno ću reći, konsultovala dežurnog tužioca. Od te kvazi institucije uvjek sam dobijao isti odgovor koji mi i danas odzvanja u glavi - "Državni tužilac nije našao elemente krivičnog djela koje se gone po službenoj dužnosti". Tjerao je da nestanemo ili da primitivno pravdu preuzmemo u svoje ruke i onda, još više, stradamo.   Iste osobe su me više puta napadale. Jedna od njih, i nakon uslovne osude. Nije ni zato odgovarala. U Crnoj Gori je teško biti slobodan građanin ali još teže ako si i gay. Onda na tebe tek niko ne okreće glavu. U tome su jedinstveni svi, i moćni i nemoćni, i bogati i siromašni, i vlast i opozicija. Tužilaštvo nije htjelo ni da glumi. Danas, usljed pritiska medija, i u svojoj potpunoj urušenosti, pokušavaju da se dopadnu javnosti. Tako su zbog šamara, što podržavam, zatvorili čovjeka na dva dana. Napao je narodnog poslanika. Podržavam i zaštitu digniteta i dostojanstva svakog javnog poslenika. Ali s pravom tražim da isto takvu zaštitu tužilaštva i države imaju ne samo poslanici već i LGBT osobe ali i svaki građanin i građanka koji su zbog bilo kojeg razloga napadnuti od nasilnika, na bilo kojem mjestu  - navodi se u saopštenju.

Cimbaljević je takođe pozivao državno tužilaštvo da uhapsi svakog s budvanske Parade ponosa ko je doveo u opasnost njene učesnike, bilo kamenicom, nasrtajem, pljuvanjem, prijetnjom po život.

- Policija kaže da ima te snimke pa kako onda tužilac nije našao za shodno da se pozabavi izvjesnim Spartancem i njegovom grupom koja je sprečavala evakuaciju iz Budve. Čak se budžetski novac građana troši i za njegova angažovanja. Znači i sa biznis strane je poželjno biti protiv LGBT osoba u Crnoj Gori. Da je državni tužilac, makar jednom, preskočio ispijanje šampanjca na mnogobrojnim koktelima, prijemima i slično, i pozabavio se pomenutim snimcima, a uz to i sprovodio zakone koji postoje da bi mi građani u Crnoj Gori bili zaštićeni, sve bi, siguran sam, bilo drugačije – navodi Cimbaljević.

 

Portal Analitika