Društvo

Tužilaštvo odbilo Medojevićev zahtjev za zabranu Pobjede; Stano: Sloboda govora važi za svakoga

pobjeda
O
snovno državno tužilaštvo odbilo je zahtjev poslanika Demokratskog fronta i lidera Pokrete za promjene Nebojše Medojevića da se privremeno zabrani distribucija Pobjede zato što je 24. februara sa portala CdM prenijela kolumnu Mihaila Terzića u kojoj je autor komentarisao incident na beogradskom aerodromu kada je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović ošamario Medojevića.

Tužilaštvo odbilo Medojevićev zahtjev za zabranu Pobjede; Stano: Sloboda govora važi za svakoga
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo tužilaštvo je, nakon razmatranja inicijative i predmetnog teksta, ocijenilo da nema osnova za podnošenje predloga za zabranu distribucije objavljenog programskog sadržaja, jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 11 Zakona o medijima, navedeno je u odgovoru osnovne državne tužiteljke Ljiljane Klikovac listu.

Medojević je 22. februara podnio osnovnom državnom tužilaštvu zahtjev u kojem je naveo da se u tekstu „Šamar za perverznu glavu“ Mihaila Terzića, „jezikom mržnje poziva na linč i nasilje protiv predsjednika Pokreta za promjene i poslanika u Skupštini Crne Gore Nebojše Medojevića, čime se grubo krše zajamčena prava i slobode čovjeka i građanina i raspiruje se mržnja prema pripadnicima određene političke grupacije“.

Terzić je u svom tekstu napisao: „Sijevnuo je šamar po dijelu Medine glave, koji se kod poštenog svijeta, zove OBRAZ. Nebojša Medojević  svojim činjenjem godinama predstavlja hodajuće zastiđe Crne Gore. Čim izađe iz njenih granica, onda vrijeđa sve što je crnogorsko i vlast i naciju i čestite poslovne ljude“.

stano
Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano, kazao je Pobjedi da sloboda izražavanja i sloboda mišljenja važi za svakoga.

Pobjeda je tražila komentar na Medojevićev zahtjev za privremenu zabranu distribucije lista, te da li je to miješanje u uređivačku politiku.

„Na nezavisnom je pravosuđu da se bavi pravnim stvarima u skladu sa zakonima, ustavom i međunarodnim obavezama zemlje“, zaključio je Stano.

Portal Analitika