Kultura

Prvi Karadaglićev nastup u Beču okupio austrijski društveni krem

kara
U
organizaciji ambasade Crne Gore, u saradnji s Grupom bečkog osiguranja (Vienna Insurance Group-VIG) i producentskom kućom Universal music/Deutch Gramophone, u prestižnom ambijentu u centru Beča,  održan je sinoć koncert čuvenog crnogorskog gitariste svjetskog renomea Miloša Karadaglića. Koncert je okupio diplomate,  predstavnike austrijskih institucija i bečkih kulturnih krugova, poznate muzičke kritičare, novinare najvećih austrijskih medijskih kuća i predstavnike crnogorske  dijaspore, saopšteno je Portalu Analitika iz  Generalnog sekretarijata crnogorske Vlade.

Prvi Karadaglićev nastup u Beču okupio austrijski društveni krem
Portal AnalitikaIzvor

Goste su pozdravili Ambasador Slavica Milačić i potpredsjednik VIG i novoimenovani počasni konzul Crne Gore u Austriji Karl Fink.

Pored kompozicija s novog, sedmog albuma "Aranjuez", koji je objavljen prošle godine, Miloš Karadaglić  je za ovu priliku izveo nekoliko najpoznatijih kompozicija iz njegovog bogatog umjetničkog repertoara. Ovo, po ocjeni svih učesnika, izuzetno uspješno kulturno-muzičko veče, bilo je i prilika da se promoviše Milošev novi album u Austriji, s obzirom da je to bilo njegovo prvo gostovanje u Beču.

Na interesovanje poznatih medijskih kuća, Miloš Karadaglić je dao odvojene intervjue: Radio Orange, Der Standard, TV Puls 4, Kleine Zeitung, Die Presse, KOSMO. Nakon koncerta, "crnogorski čarobnjak" Milos Karadaglic, kako  su ga nazvali pojedini prestižni svjetski mediji, dao je intervju i za  javni servis CG i nacionalnu austrijsku televiziju ORF.

Povodom koncerta, ambasadorka  Milačić je  dala izjavu nacionalnoj austrijskoj televiyiji ORF.

kara1
Milačić je kazala da je uvjerena da će ova prestižna manifestacija biti upamćena po svom jedinstvenom duhu i atmosferi, po svom višestrukom simbolizmu.

„Na prvom mjestu, jer muzika,  i kultura uopšte, u svojoj srži, pokreće i ujedinjuje ljude i narode, baš kao što to maestralno izvodi Miloš. To je upravo ono što bi trebalo da bude i okosnica diplomatije. Zato,  s ponosom mogu da ustvrdim da je Miloš  jedan od najuspješnijih i svakako najprepoznatljivijih crnogorskih ambasadora danas.

I kada govorimo o simbolici i neprolaznim vrijednostima,  raduje me što ovaj prestižni  događaj, kako ga ja vidim, organizujemo  u sjedištu i u partnerstvu sa Vienna Insurance Group, kao i Universal Music - Dojče Gramafon“, kazala je Milačić zahvaljujući se Finku, potpredsjedniku  Grupe bečkog osiguranja (VIG) i Felberu iz Universal Music. Istom prilikom, ona je objelodanila da je Fink, od nedavno, i počasni konzul Crne Gore u Austriji, za saveznu državu Burgenland.

Milačić je potom govorila o Karadaglićevom sedmom albumu „Aranhues“,  koji, kako je naglasila, ne slavi samo dva najpopularnija španska djela za gitaru i orkestar,  već  i istražuje početke i priznavanje moderne gitare u 20.vijeku.

„Aranhues nije samo putovanje kroz mnoge španske najljepše pejzaže koji odaju počast muzici i velikim muzičarima  koji su utemeljili savremenu klasičnu gitaru čvrsto na međunarodnoj sceni,  već i prekretnica na muzičkom putovanju  jednog od najtalentovanijh i najharizmatičnijih mladih muzičara današnjice - Miloša Karadaglića.

Milošov koncert u Beču -  gradu koji simbolizuje otvorenost i koji je i danas jedan od kulturnih prijestonica Evrope i svijeta, vidim i kao suptilni doprinos učvršćivanju duha crnogorsko - austrijskog tradicionalnog prijateljstva,  i kao personifikaciju  mnoštva kultura i posebnosti  koje se stapaju u jednu adresu, s kojom se svi posebno identifikujemo“, kazala je Milačić, citirajući na kraju poznatog gitaristu:

„Muzika je suština svega, muzika nas očarava, ona nas  opija i inspiriše.“

 

Portal Analitika