Finansije

Perišić prihvatio ponudu Uniproma, Pejović novi vlasnik KAP-a!

2802kap
S
tečajni upravnik Veselin Perišić prihvatio je 28 miliona eura vrijednu ponudu nikšićke kompanije Uniprom za kompletnu imovinu podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Perišić prihvatio ponudu Uniproma, Pejović novi vlasnik KAP-a!
Portal AnalitikaIzvor

Perišić je odluku saopštio nakon  završenog sastanka odbora povjerilaca.

-Nakon konsultacije koju sam obavio sa stečajnim sudijom Privrednog suda i nakon što sam saslušao mišljenja Odbora povjerilaca, donio sam odluku da prihvatim ponudu preduzeća Uniprom iz Nikšića za kupovinu cijele imovine Kombinata , po oglasu koji je raspisan 18. januara ove godine – kazao je Perišić.

On je istakao da je razlog donošenja ovakve odluke postojeća situacija u KAP-u.

- Po prvom oglasu sedmog decembra imali smo četiri ponude, po drugom oglasu 18. januara imali smo samo jednu ponudu i svako odlaganje prodaje imovine KAP-a i eventualni treći krug nosio bi rizik da možda ne bismo imali nijednu ponudu. U situaciji u kakvoj se trenutno nalazi KAP, imajući u vidu da se proizvodnja održava sa krajnjim naporima, da se ćelije gase, mi nemamo mnogo izbora. Nažalost, ova dva roka su pokazala da za KAP nema mnogo interesovanja. Imali smo jednu ponudu na stolu i prihvatili smo je. Sve drugo u ovom trenutku bila bi neizvjesnost sa krajnjim ishodom zaustavljanja proizvodnje, smanjenje vrijednosti imovine, a samim tim i manja mogoćnost unovčenja imovine.- naglasio je Perišić.

Na pitanje novinara da li je ovo konačna odluka i kada se može očekivati da Skupština raspravlja o ovom  pitanju Perišić je istakao da donešena odluka dozvoljava pravo prigovora povjeriocima u roku od deset dana od dana prijema obavještenja i da će o prigovorima odlučivati stečajni sudija. - Ovo nije konačna odluka, sve dok se ne odluči po prigovorima od strane stečajnog sudije. Od budućih okolnosti će zavisiti da li će odluka ići put parlamenta.-

Stečajni upravnik KAP-a je kazao da se nada da će u roku ispuniti sve uslove Uniproma i dodao da čeka brzi odgovor od EPCG oko cijene električne energije.

Kompanija Uniprom, vlasništvo biznismena Veselina Pejovića, jedina je dostavila ponudu na ponovljeni tender za prodaju imovine KAP-a. Uniprom je, osim kupoprodajne cijene, ponudio 76 miliona eura investicija i cijenu struje od 38 eura po megavatu. Uniprom će, kako je ranije najavljeno, zaposliti 300 radnika. Ukoliko EPCG pristane na navedenu cijenu struje, ostaje da Vlada na izričit zahtjev novog vlasnika proglasi prostor oko KAP-a biznis zonom. Unirpom ima ambiciju da do kraja 2017. poveća obim proizvodnje na 120. 000 tona aluminijuma.

Na prvi tender za prodaju KAP-a se, osim Uniproma, prijavila i HGL grupa koja je za imovinu fabrike ponudila cijenu od 5.100 eura i investicioni program od 700 miliona eura. Pošto se imovina KAP-a prodavala nakon sprovedenog stečajnog postupka, vrednovao se isključivo iznos kupoprodajne cijene.  Stečaj u KAP uveden je prošle godine na zahtjev Ministarstva finansija.

 

Portal Analitika