Finansije

Prihodi budžeta do kraja februara veći za 21,2 milion eura

2802budzetfebruarok
B
udžetski prihodi za prva dva mjeseca 2014. godine iznose 151,7 miliona eura, što je za 21,2 miliona eura, odnosno 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godin, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija, dostavljeni Portalu Analitika.

Prihodi budžeta do kraja februara veći za 21,2 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

"Ostvarenjem prihoda u nivou od 151,7 miliona eura premašen je i ambiciozan plan za prva dva mjeseca ove godine, i to za 6,7 odsto, odnosno 9,5 miliona eura, kao i ostvarenje iz 2012. godine, za 30,2 odsto, odnosno 35,2 miliona eura u apsolutnom iznosu“, saopšteno je iz ministarstva.

Najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost koji su, za prva dva mjeseca, naplaćeni u iznosu od 63,6 miliona eura, što je, u odnosu na plan, više za 14,1 odsto, odnosno 7,8 miliona eura, a u odnosu na isti period prošle godine za 27,7 odsto, odnosno 13,7 miliona eura.

"Razlozi pozitivnog odstupanja u ostvarenju prihoda tokom prva dva mjeseca tekuće godine su realizacija paketa mjera fiskalnog prilagođavanja,  rast ekonomkse aktivnosti, kao i poboljšanje naplate poreskih prihoda, kao rezultat aktivnosti koje nadležni organi sprovode na planu suzbijanja sive ekonomije“, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Određeni pad je zabilježen kod prihoda od akciza što, navode u Ministarstvu finansija, ukazuje da tržište akciznih proizvoda i dalje generiše značajniji obim sive ekonomije, te će isto biti predmet posebne pažnje od strane nadležnih organa u predstojećem periodu.

Portal Analitika