Društvo

CGO: Ozbiljno uzeti u obzir izvještaj State Departmenta

2802cgologook
I
zvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2013. potvrđuje  nedvosmisleno prepoznaje i naglašava probleme sveprisutne korupcije, diskriminacije i ograničenja slobode izražavanja, sa akcentom na vrlo ozbiljne prepreke koji se u posljednje vrijeme šire na kritički orjentisan dio NVO sektora i na neke lidere opozicionih stranaka, saopšteno je Portalu Analitika iz Centra za građansko obrazovanje.

CGO: Ozbiljno uzeti u obzir izvještaj State Departmenta
Portal AnalitikaIzvor

U CGO naglašavaju da je izvještaj  još jedna opomena o neophodnosti odlučne institucionalne borbe protiv korupcije, posebno u domenu zapošljavanja po partijskoj ili porodičnoj liniji, sukoba interesa na svim nivoima vlasti, ali i protiv različitih oblika diskriminacije i nasilja nad manjinama.

“Takođe, Izvještaj ukazuje na potrebu posvećenosti rješavanju brojnih slučajeva napada na novinare, medije i političke neistomišljenike.Nadležne državne institucije moraju ozbiljno shvatiti ovaj Izvještaj i uhvatiti se u koštac sa problemima koje isti identifikuje”, naglašavaju iz CGO.

Predstavnici te organizacije  su  pozdravlja odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da se novinaru Tufiku Softiću odredi adekvatno policijsko obezbjeđenje, iako ta odluka, kako se navodi u saopštenju, stiže” tek nakon godinu dana od podnošenja zahtjeva, a pri čemu ni jedan od prethodnih napada na njega nije rasvijetljen”.

Centar za građansko obrazovanje, pozvao je nadležne organe da inteziviraju napore u pravcu rasvijetljavanju napada na novinare.

U saopštenju se dodaje da u posljednjem period  sve više relevantnih međunarodnih izvještaja ukazuje na probleme u oblasti ostvarenja osnovnih prava i sloboda. Naglašava se da se negiranje navoda u tim, ali i  izvještajima nevladinih organizacija i medija, neće riješiti problemi sa kojima se građani Crne Gore suočavaju.

U Izvještaju State Department-a za 2013. godinu,  navodi se da su korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinaca, slaba kontrola sukoba interesa u svim granama vlasti, društvena diskriminacija i uznemiravanje nezavisnih medija i novinara najveći  problemi Crne Gore kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

Portal Analitika