Turizam

Potpisan Memorandum o saradnji u turizmu između Crne Gore i Srbije (FOTO; VIDEO)

morrtBG2802

Internacionalni turistički sajam u Beogradu, pored odlične promocije naše turističke ponude, predstavlja i idealno mjesto za razmjenu ključnih informacija i iskustava, kao i postavljanje prioriteta u saradnji Crne Gore i Republike Srbije, zaključeno je na današnjem sastanku Branimira Gvozdenovića, ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore i Igora Mirovića, ministra privrede Republike Srbije.

Potpisan Memorandum o saradnji u turizmu između Crne Gore i Srbije (FOTO; VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, izrazili zadovoljstvo dosadašnjom privrednom saradnjom i ukazali da unaprjeđenje iste predstavlja prioritet u bilateralnim odnosima.

Ministri su razmjenili informacije o tekućim investicionim projektima i ukazali na mogućnost uvezivanja budućih projekata od zajedničkog interesa, kroz zajednički nastup pred potencijalnim investitorima.

2802branobeogradok

Ministar Gvozdenović je upoznao sagovornika sa zaključcima sa sastanka sa srpskim kolegama tokom prošlogodišnjeg sajma i još jednom podsjetio na značaj formiranja radnih grupa koje će biti zadužene za koordinisanje aktivnosti u različitim oblastima turističke saradnje.

Gvozdenović je naglasio da turizam kao industrija sve više zauzima ključno mjesto u međunarodnim odnosima, a sagovornici su se složili da saradnja u oblasti turizma predstavlja jednog od pokretača ukupnog ekonomskog razvoja u obije zemlje, budući da posjeduju obilje potencijala za razvoj ove oblasti. Nakon sastanka, a na štandu Naconalne turističke organizacije Crne Gore u okviru ITF 2014, potpisan Memorandum o saradnji u oblasti turizma izmedju Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstva privrede Republike Srbije, kojim se “nastavlja uspješna turistička priča naših zemalja koja predstavlja simbol prijateljskih odnosa i stub stabilnog i održivog regionalnog razvoja”, kazao je ministar Gvozdenović.

28branomirovicok

Memorandumom su regulisana pitanja poput lakšeg prelaska međudržavne granice, razmjene iskustava i ekspertiza, podsticanja promocije turističke ponude, podrške investicijama u turizmu, konsultantskih sastanaka i načina njihovog održavanja I drugih pitanja od zajedničkog interesa.

Tokom dana ministar Gvozdenović sastao se ministrom za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije Rasimom Ljajićem.

Ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore ide uzlaznom linijom i veliki je potencijal za zajednički nastup na trećim tržištima u različitim privrednim sektorima naglašeno je na sastanku. Takodje, ukazano je na činjenicu da prema obimu robne razmjene Srbija predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Crnoj Gori.

Crna Gora i Srbija su u 2013. godini razmijenile roba u iznosu od 639,4 miliona eura, što predstavlja rast od 3,7 odsto u odnosu na 2012. godinu. Robnu razmjenu karakteriše rast robnog prometa, a imajući u vidu blizinu tržišta i dobro poznavanje, mogućnosti plasmana su i dalje nedovoljno iskorišćene, čemu treba posvetiti pažnju u budućem periodu.

Sastanak je zaključen dogovorom za intenziviranje komunikacije u cilju unapređenja saradnja na poljima od zajedničkog značaja.

 

 

 

 

 

Portal Analitika