Region

Čovjek koji je bio veza s Bin Ladenom ubijen u BiH

2802binLaden
Č
ovjeka koji je bio veza FBI-ja sa Bin Ladenom ubili su operativci Al Kaide u Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da je radio kao obavještajac, saznaje NBC.

Čovjek koji je bio veza s Bin Ladenom ubijen u BiH
Portal AnalitikaIzvor

Obavještajac Sudanac, vozač i povjerilac „slijepog šeika“, radikalni musliman, koji navodno stoji iza prvog pokušaja zauzimanja Svjetskog tgovinskog centra, smatra se da je prvi obezbijedio informacije o Al Kaidi sredinom 1990. godine, kada je teroristička organizacija bila u jeku snage širom svijeta.

NBC se poziva na izvore bliske menadžmentu takozvane „krtice“ iz FBI-ja, prema kojima ga je služba regrutovala 1993. godine, jer je bio poznati saradnik „slijepog šeika".

Inače, egipatski šeik je meta FBI-ja još od 5. novembra 1990. godine, kada je jedan od njegovih sljedbenika pucao i ubio jednog ekstremistu u hotelu „Menhetn“. Nakon ovog ubistva, hrpa informacija je pronađena u njegovom stanu koja je ukazivala na veću konspiraciju. Šeik je tada pod pritiskom premjestio nekoliko svojih operativaca iz Njujorka u Los Anđeles, gdje je buduća „krtica“ živjela. „Krtica“ je tako postala vozač šeika, a u to vrijeme ga je FBI prvi put zapazio i uzeo ga pod svoje.

1993. godine, FBI je preko imigracione službe došao do identiteta vozača i saznao da je na listi terorista. Vozač u početku nije znao da vodi razgovore direktno sa FBI-jem, međutim, vremenom je saznao istinu i prihvatio da bude posrednik, otkriva izvor NBC.

Tada je počeo da govori o terorističkoj grupi Al Kaida. U Briselu je prošao poligraf i pribavio desetine autentičnih američkih i kanadskih pasoša, u kojima su originalne slike zamijenjene slikama operativaca Al Kaide. Operativci su koristili pasoše da putuju Evropom i šire poruku džihada.

U Sudanu se „krtica“ srela sa tada malo poznatim saudijskim teroristom Osamom bin Ladenom. Osama mu je tada rekao da je odabrao „masonsku ložu“ u Los Anđelesu za „eksploziju“. „Krtica“ je takođe prenijela FBI-ju riječi jednog od saradnika: „Ako ti zatreba novac, idi direktno kod Osame i reci mu da sam te poslao“.

1993. „slijepi šeik“ je uhapšen. On je kasnije osuđen na doživotnu robiju za zavjeru i planiranje napada na američki posjed. Obavještajac je, međutim, nastavio da radi za FBI i nakog hapšenja šeika, rekao je isti izvor. Međutim, njegovi „uspjesi“ zapali su za oko još jednoj američkoj agenciji- CIA. Tako je CIA preuzela „krticu“, zahvaljujući primamljivoj novčanoj ponudi.

1994. CIA je poslala obavještajca u Bosnu, gdje su džihadisti „vrbovali“ bosanske muslimane.

Izvor NBC koji je bio na tajnom zadatku, priča da je izvor blizak Al Kaidi potvrdio da je vozač otišao u Bosnu, gdje su ga ubili operativci Al Kaide, jer su se potvrdile njihove sumnje da je kao krtica radio za CIA.

Portal Analitika