Finansije

BOŠKOVIĆ: Podgorički model odnosiće se i na hipotekarne kredite građana

2802bojanaboskovicok
R
adnom verzijom zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju je u posljednjem poglavlju predviđeno da se, osim na privredu, taj akt odnosi i na hipotekarne kredite stanovništva, izjavila je Portalu Analitika pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković.

BOŠKOVIĆ: Podgorički model odnosiće se i na hipotekarne kredite građana
Portal AnalitikaIzvor

-Građane smo uključili na prijedlog, odnosno na izričit zahtjev Svjetske banke. Dakle, zakon će se odnositi ne samo na pravna lica, već i na sve kredite fizičkih lica koji su obezbjeđeni nekom vrstom hipoteke- kazala je Bošković.

Javna rasprava o radnoj verziji zakona otvorena je do 11. marta.

Prema podacima Udruženja banaka, trenutna vrijednost loših kredita koji kasne sa otplatom u sistemu iznosi 464 miliona eura, što predstavlja udio od 17,5 odsto od ukupno odobrenih kredita.  Što se tiče sektora stanovništva, na građane rezidente odnosi se ispod 17 odsto nekvalitetnih kredita,. Po djelatnostima, najveći dio nekvalitetnih se odnosi na sektor trgovine na veliko i malo- 34,3 odsto. Na prerađivačku industriju otpada 20,85 odsto, a građevinarstvo učestvuje sa 14,4 odsto.

Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, ili tzv. podgorički model, koncipiran je po ugledu na istanbulski model rješavanja problema loših kredita.

Portal Analitika