Društvo

MARKOVIĆ: Vidljivi pomaci u radu Komisije

2702softic
P
redsjedik Komisije za praćenje napada na novinare Nikola Marković kazao je danas da je rad Komisije već počeo da daje određene rezultate.

MARKOVIĆ: Vidljivi pomaci u radu Komisije
Portal AnalitikaIzvor

Marković je nakon što je novinaru Tufiku Softiću dodijeljeno obezbjeđenje kazao da je Komisija dogovorila formiranje posebne radne grupe koja će detaljno analizirati ovaj slučaj, sagledati svu dokumentaciju i nakon toga donijeti određene stavove. Na pitanje novinara da li će Komisija tražiti pokretanje odgovornosti protiv bivšeg šefa beranske policije, jer su postojale određene opstrukcije u istrazi, Marković ističe da će kao predsjedik Komisije tražiti apsolutnu odgovornost svih onih za koje budu postojali dokazi da su isključivi krivci zašto neki napad još uvijek nije riješen.
-To je uostalom naša obaveza i mi smo Komisija koja je formirana da bi ispitala dosadašnje istrage, tako da ćemo se time detaljno pozabaviti- istakao je Marković.
On je naglasio da je sada apsolutna bezbjednost Tufika Softića u rukama države, ali je pozvao nadležne na odgovornost.
-Apelujem da svi ovo shvatimo ozbiljno, pogotovo oni kojima je posao da zaštite gospodina Softića i njegovu porodicu, a to bi trebao da bude primjer ostalim kolegama da možemo koliko-toliko slobodno da radimo.- naglasio je predsjednik Komisije.
Marković se osvrnuo na pitanje slobode medija u Crnoj Gori i kazao da nerazjašnjeni slučajevi napada na novinare govore da “sistem ne funkcioniše”.
-Svi slučajevi napada na novinare ukazuju da, ili nema dovoljno političke volje ili profesionalne sposobnosti da se napadi rasvjetle. Da su bar neki od slučajeva rasvjetljeni, vjerujem da ne bi bilo ovoliko potreba za zaštitom novinara. Čim je potrebno sve novinare policijski obezbjeđivati jasno vam je da sistem ne funkcioniše kako bi trebao i da mi ne radimo u uslovima koji se mogu nazvati demokratskim.- zaključio je Marković.

Današnjoj sjednici Komisije za praćenje napada na novinare prisustvovao je i novinar Tufik Softić. Kako kaže, odluka da će biti pod cjelodnevnim obezbjeđenjem ga je zatekla.
- Obezbjeđenje će biti tu 24 časa i ta odluka je mene malo zatekla, ali naravno da je prihvatam. Da li ću se osjećati sigurnije- naravno da hoću. Ali najsigurniji ću biti onoga trenutka kada budu pronađeni nalogodavci i izvršioci slučajeva iz 2007. i 2013. godine.-naglasio je Softić.
On je kazao da je na današnjoj sjednici sa članovima Komisija razgovarao otvoreno i da misli da postoji volja da se slučajevi rješavaju.
Na pitanje novinara da li mu je ponuđen ijedan dokaza da je istraga u vezi napada na njega krenula naprijed ,Softić odgovara da nije zadovoljan dosadašnjim radom tužilaštva.
- Predstavnici tužilaštva danas nisu bili na sjednici. Izrazio sam negodovanje jer tužioci ni 2007. ni  2013. godine nisu izašli na mjesto događaja. Nisam zadovoljan kvalifikacijama krivičnih djela, zbog činjenice da sam 2007. doživio pokušaj ubistva. Čuo sam na sjednici da se radi na rasvjetljavanju, ali nisam čuo nikakav rok do kada bi mogli biti riješeni ti slučajevi kazao je Softić i dodao da je šef kriminalistike Uprave policije Milan Tomić priznao da ključna osoba koja je osumnjičena za napad na njega nije saslušana.

Portal Analitika