Društvo

Najstariji pripravnik ima 59 godina

pripravnik
V
lada je danas usvojila Izvještaj o realizaciji Programa stručnog osposobljavanja lica, sa stečenim visokim obrazovanjem, za drugu generaciju (2013/2014. godina). Prema Izvještaju, najstariji korisnik tog Programa rođen je 1955, najmlađi 1992 godine.

Najstariji pripravnik ima 59 godina
Portal AnalitikaIzvor

Ove godine učestvovalo 1.043 korisnika Ove godine učestvovalo 1.043 korisnika

U ovogodišnjem Programu stručnog osposobljavanja učestvovalo je 1.043 korisnika, koji imaju rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave, od čega je njih 904 dobilo priliku da se stručno osposobi. Od ukupno prijavljenih korisnika, 24 odsto je sa nostrifikovanom diplomom.

Najviše korisnika Programa stručnog osposobljavanja završilo je Ekonomiju (515), Menandžment (338), Pravne nauke (276), a najmanje Menadžment u finansijskom poslovanju (53), Menadžment u pomorstvu (52) i Računovodstvo, finansije i bankarstvo (51).

Poslodavci su najviše tražili korisnika koji su završili ekonomiju (427), pravo (407), engleski jezik i književnost (236), najmanje onih koji su završili farmaciju (59), istoriju (56),biologiju (55).

''Studijski programi za koje su poslodavci iskazali potrebu, ali nije bilo nijednog korisnika koji je završio odgovarajući studijski program su Računovodstvo i berzansko poslovanje, Fizičko vaspitanje djece, Nauke o obrazovanju Hidrotehnika, Menadžment u saobraćaju i komunikacijama, Ratarstvo i povrtarstvo, Obrazovanje sportskih trenera i Gastronomija'', navedeno je u Izvještaju.

Gluma, dizajn vizuelnih komunikacija, istorija umjetnosti, vajarstvo, metalurgija, filmska i tv režija, harmonica, scenografija, kostimografija samo su neka od zanimanja koja su se tražila u centralnom, ali ne i u sjevernom dijelu Crne Gore.

Sa druge strane, među studijskim programina koji su traženi u južnom, a nijesu u sjevernom i centralnom dijelu države su albanski jezik i književnost, nautika, norveški jezik i književnost, menandžment u sportu, lučki menandžment.

Korisnici koji su završili menadžment u poslovnoj i civilnoj bezbjednosti i primijenjene studije poljoprivrede imali su priliku da se zaposle na sjeveru Crne Gore.

“Devetomjesečno stručno osposoblljavanje, tokom kojeg korisnici imaju naknadu u neto iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, je svojevrsna podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruţenju lakše dođu do zaposlenja i ostvare svoj cilj”, podsjetili su u Vladi.

Za realizaciju Programa u 2014 – oj obezbijeđeno je devet miliona eura, što je za milion manje nego prošle godine. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika