Društvo

Imenovana komisija za izbor rektora

ucg
S
enat Univerziteta Crne Gore imenovao je na današnjoj sjednici članove izborne komisije, koja će sprovesti postupak izbora rektora, saopšteno je Portala Analitika iz Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Imenovana komisija za izbor rektora
Portal AnalitikaIzvor

Izborna komisija sastoji se od pet članova, koji su ujedno i članovi Senata. Odlučeno je da članovi izborne komisije budu: Lidija Tomić, profesorica na Filozofskom fakultetu, Janko Ljumović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti, Predrag Stanišić, profesor na Pirodno-matematičkom fakultetu, Miomir Jovanović, dekan Biotehničkog fakulteta i Miloš Vujošević, predsjednik Studentskog parlamenta.

Prema pravilima Univerziteta, kandidata za rektora može predložiti vijeće organizacione jedinice Univerziteta ili najmanje 20 odsto ukupnog broja članova Senata. Predlog kandidata za rektora podnosi se izbornoj komisiji, u roku koji ona odredi, a koji ne može biti kraći od 15, niti duži od 30 dana od dana raspisivanja izbora. Izborna komisija utvrđuje da li predloženi kandidat ispunjava uslove za rektora i da li je postupak predlaganja pravilno sproveden. Senat verifikuje izvještaj izborne komisije o sprovedenom postupku i utvrđuje konačnu listu kandidata za rektora. Nakon toga, određuje se datum održavanja javne sjednice, na kojoj će kandidati za rektora izložiti svoj program razvoja Univerziteta. Senat utvrđuje predlog kandidata za rektora u roku od 7 dana od dana izlaganja programa. Članovi Senata tajno glasaju o utvrđenim kandidatima, a Upravni odbor bira rektora, na predlog Senata.

Rektor se bira na period od tri godine, sa mogućnošću još jednog uzastopnog izbora. Upravni odbor raspisao je izbore za rektora na sjednici održanoj 25. februara.

 

 

Portal Analitika