Društvo

LEKIĆ: Promjena zakona uslovljena usvajanjem novih direktiva i preporuka

2702veskolekic
P
romjena Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma ne znači da je postojeća regulative loša, ili neusklađena sa međunarodnim standardima, već da je ta potreba uslovljena usvajanjem novih preporuka i direktiva i željom da se one ugrade u naše zakonodavstvo- ocjena je direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma Veska Lekića.

LEKIĆ: Promjena zakona uslovljena usvajanjem novih direktiva i preporuka
Portal AnalitikaIzvor

Lekić je istakao da je osnovni razlog za donošenje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma usaglašavanje sa međunarodnim preporukama.

-Predlogom zakona je proširena postojeća lista obveznika i uvedene su nove kategorije obveznika. Izvođači građevinskih radova, marketinške i konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, pružanje turističkih usluga, otkup sekundarnih sirovina, mrežna prodaja.
Lista je proširena na osnovu iskustva iz prakse koji ukazuju na mogućnost da se velika količina gotovine realizuje na računima pravnih lica koja se bave ovim djelatnostima, pri čemu pojedinačni iznosi prometa na računima ne podlježu obavezi izvještavanja- istako je Lekić.
On je naglasio da su predlogom ovog zakona preciznije definisane mjere i radnje koje se preduzimaju radi sprječavanja pranja novca, kao i slučajevi u kojima se vrši praćenje poslovanja klijenata.

Predlogom zakona su definisani slučajevi kada obveznik može odbiti da uspostavi poslovni odnos sa klijentom. Definisano je i vršenje poslova otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranje terorizma od stanje ovlašćenog lica kod obveznika i njegovog zamjenika.
Lekić je posebno naglasio da je izvršena izmjena iznosa za izvještavanje i da je smanjen sa 15.000 eura na 7.500 eura i dodao da su povećani i iznosi novčanih kazni za prekršaje od strane obveznika.

–Usvajanjem ovog predloga zakona Crna Gora dobija moderan zakon usklađen sa međunarodnim standardima, kao i dobar pravni osnov za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma- zaključio je direktor Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Portal Analitika