Kultura

Perovićev dokumentarac "Život je" na festivalima u Montrealu i Beču

2702Lifeis
N
agrađivani film Vladimira Perovića „Život je“, nastao u produkciji Centra za kulturu Tivat i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, uvršten je u program dva zvanična međunarodna festivala u Kanadi i Austriji.

Perovićev dokumentarac "Život je" na festivalima u Montrealu i Beču
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz tivatskog CZK, u drugoj polovini marta film će biti prikazan na 11. Festival etnografskog filma Kvebek - FIFEQ u Montrealu. Sredinom maja čeka ga 8. Festival etnografskiog i dokumentarnog filma - Ethnocineca u Beču.

- Bez riječi komentara ili dijaloga, praćen samo ambijentalnim zvukom, „Život je“ prati život ljudi u kršu, njihovu samoću, tišinu, rad. Svi junaci filma dugo hodaju uzbrdo, kroz pusti kameniti prostor, da bi dosegli mjesta na kojima će odraditi nešto što život znači: voda, med, divlja kruška, krompir, hrana za stoku, i, naravno – domet za mobilni telefon, jer i komunikacija život znači... I tako, iz slike u sliku, film otkriva dragocjenost i najmanjeg dara koji se može oteti od negostoljubivog kamena. Prava slika života Crne Gore kroz vjekove... Kinematografska igra, promišljanje surovosti, ali i ljepote života u kršu, očito biva prepoznata na različitim stranama svijeta – siže je Perovićevog filma.

Portal Analitika