Društvo

BS: Štrpci – 21 godina bez pravde

2702bs
P
ovodom obilježavanja godišnjice zločina u Šrtpcima, ispred Bošnjačke stranke, na Spomen obilježju civilnim žrtvama u parku na Pobrežju, cvijeće su položili Nedžad Drešević - predsjednik OO BS Podgorica, Merlina Šahmanović – portparol BS, te članice Foruma žena i Foruma mladih Anesa Ramović, Ajla Turusković, Sanela Ramović i Amela Babačić.Bošnjačka stranka podsjeća da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravičan  zločin nikada nijesu do kraja rasvijetljene, a počinitelji i  nalogodavci, uglavnom su ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nijesu pronađeni.

BS: Štrpci – 21 godina bez pravde
Portal AnalitikaIzvor

-Sudski proces koji je u Crnoj Gori vođen, povodom ovog slučaja, nije ni izbliza rasvijetlio okolnosti zločina, a kažnjavanje jednog njegovog učesnika, koji je već na slobodi,  bila je neadekvatna sudska satisfakcija za porodice i rodbinu nevinih žrtava.

Oteti i ubijeni u Štrpcima bili su, uglavnom, jedini hranitelji svojih porodica, pa su one trebale biti zbrinute, na adekvatan način. Nažalost, to se nije desilo, što je još jedan dokaz odnosa institucija prema članovima unesrećenih porodica.- navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Iz BS-a su dodali da je vidljivo da se ovaj, kao i drugi zločini i žrtve sve više potiskuju u zaborav i da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da naše društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Oni su podsjetili da su tih godina kada se desio zločin nad nedužnim civilima u Štrpcima, u samoj Crnoj Gori, bile i deportacije bošnjačkih izbjeglica, etničko čišćenje pljevaljske Bukovice, i zlostavljana rukovodilaca SDA, logor  Morinj i nešto kasnije Kaludjerski laz.
-Neprihvatljivo je da nijedan od  ovih zločina nije adekvatno  procesuiran. Bošnjačka stranka i bošnjački narod,  nikada neće zaboraviti ove zločine, a podsjećanje na njih je i opomena da se država Crna Gora mora suočiti sa prošlošću i adekvatnije ponijeti prema njihovom sudskom procesuiranju i kažnjavanju, te se sa više brige i pažnje posvetiti se  porodicama stradalih u ovim zločinima.- zaključili su iz BS-a.

Portal Analitika