Društvo

Liberalna partija: Žrtve iz stanice Štrpci velika obaveza za državu

2702lpcg
P
rošla je 21 godina od dana kada je, kao posljedica politike zločina, sumraka humanosti i organizovane akcije ozbiljnog ratnozločinačkog udruženja, kidnapovano i ubijeno 19 građana Crne Gore,18 Bošnjaka i jedan Hrvat, poslije otmice u stanici Štrpci. Na ovu tužnu i opominjujuću godišnjicu zločina u Štrpcima, Liberalna partija izražava najdublje saosjećanje porodicama žrtava nastradalih u tom strašnom zločinu.

Liberalna partija: Žrtve iz stanice Štrpci velika obaveza za državu
Portal AnalitikaIzvor

-Danas nije dovoljno da se samo saosjećamo sa porodicama, rodbinom, prijateljima i sunarodnicima ubijenih. Ništa što bismo mogli da kažemo ne smije ostati samo prigodno sjećanje i rutinsko žaljenje za nevinim žrtvama,koje su stradale isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti, u jeku sveopšteg ratnog huškanja, oficijelne ratne politike i divljanja zvaničnih i poluregularnih oružanih formacija na teritoriji bivše Jugoslavije.

Žrtve iz stanice Štrpci danas nijesu samo opomena na zločine koji se nijesu slučajno dogodili. One su, kao i njihove porodice koje 20 godina čekaju odgovor države, institucija i našeg društva, velika obaveza za našu zajednicu koja mora da kazni sve odgovorne za ovaj zločin i pruži makar minimalnu moralnu, pravnu, političku i ljudsku utjehu ljudima koji su u ovom brutalnom zločinu oštećeni. To će biti mjera humanosti i civilizovanosti naše  države.- navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Iz Liberalne partije su dodali da su nogi inspiratori i počinioci ovog zločina ostali su daleko van domašaja pravde i suda i da za to ne postoji nijedno dovoljno ubjedljivo opravdanje.

-Ako su zakoni problem, moramo da ih promijenimo, ako je politika bila  prepreka,onda ona to više nikada ne smije biti. Zbog toga je i ovo prilika da učinimo sve da ideologije i politike koje su inspirisale i omogućile ovaj zločin odbacimo, kaznimo i spasimo Crnu Goru da se u budućnosti tako nešto ne ponovi. Mi u Liberalnoj Partiji poštujemo ono što je ispisano na podignutom spomen obelježju: "Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci, 27. februar 1993. godine odustao je od budućnosti".- zaključili su iz Liberalne partije.

 

Portal Analitika