Društvo

Godišnjica zločina u Štrpcima: Da se stradali nikad ne zaborave

POCETNAstr2702
P
redstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore  povodom 21. godišnjice zločina u Štpcima, položili su danas cvijeće na Spomen obilježje žrtvama u Podgorici.

Godišnjica zločina u Štrpcima: Da se stradali nikad ne zaborave
Portal AnalitikaIzvor

Polaganju cvijeća su pored predstavnika Foruma Bošnjaka prisustvovali i članovi porodica nastradalih kao i potpredsjednik Socijalidemokratske partije Rifat Rastoder.

Predstavnik Foruma Bošnjaka Husein Ceno Tuzović kazao je, tom prilikom, da „ovim činom  kazujemo da nijedan zločin ne trerba zaboraviti ali ne treba se ni svetiti“.semo2702

- Naš osnovni cilj je da sve to dobije jednu formu procesuiranu i da se ne zaboravi jer je taj zločin napravljen svjesno i nanio je zlo čitavoj bivšoj Jugoslaviji – poručio je Tuzović.

On je pročitao imena svih koji su stradali u Štrpcima i naglasio da ih „treba pamtiti i nikad ne zaboraviti“.

Tuzović je rekao da se nada da tužilaštvo u Srbiji neće izostaviti ovaj ili bilo koji događaja koji je imao veze sa Srbijom.

-  Sada ipak postoji svjest u ljudima da takva zla ne prihvate i da se takvih zlih poteza osobađaju i da ih osuđuju – rekao je Tuzović.

Šefika Kajević, sestra Neazima Kajevića koji je satradao u Štrpcima, kazala je da Srbija i Crna Gora „ne žele ne smiju ili ne mogu da se suoče sa ovim zločinom“.sefika2702

- Svi nelagodavci i počinioci se slobodno šetaju Srbijom i Crnom Gorom ali nema pravde da se nađu iza rešetaka i da se nama daju kosti da ih sahranimo da se ne skupljamo ovdje u ovu lokvu vode. Ako ćemo u Evropu na ovo mora da se stavi tačka – rekla je ona i poručila da „dok postoji i jedan član familija neće odustati od traženja pravde“.

Državni organi da se aktiviraju: Potpredsjdnik SDP-a Rifat Rastoder je kazao da se osjeća nepraijatno jer ovaj slučaj ni poslije 21 godinu nema pravi epilog.

- Jedan od aktera je pravosnažno osuđen a svi ostali, bilo ih je tridesetak, nije čak ni procesuiran a kamo li da je osuđen. Ono što je najteže je da posmrtni ostaci svih stradalih nijesu pronađeni a da ne govrim o porodicama koje su ostale tužne i nezbrinute. To ne daje osjećaj mirne savjesti – poručio je Rastder.rifat2702

On je istakao da je ovo prilika da „uputimo apel državnim organima da se ponovo aktiviraju“.

- Da tragom nekih infromacija koje imamo iz Srbije koje bi mogle pomoći da se ovaj sučaj otvori i da pomognu da se ovaj slučaj apslovira – rekao je Rastoder.

Komentarišući  to što je u Srbiji tužilaštvo ponovo otvorilo slučaj, Rastoder je kazao da su to bili pozitivni nagovještaji iz Sbije.stavljajucvijece

- Nadam se da se taj slučaj neće ponovo arhivirati i da neće stati na tome. Neću da vjerujem da je to moguće pogotovo onda kad Srbija nastoji da pokaže svoje evropsko lice – poručio je Rastoder.

cvijece23232Bl.K.

foto: Ivana Božović

Portal Analitika