Društvo

“Budi odgovoran”: Prikupljeno 100,000 eura za dvije investicije od opšteg društvenog značaja

2702budiodgovoran
P
ostupajući po prijavama građana podnešenim u okviru projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“, inspekcijske službe su do sada izrekle preko 200.000 eura kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

“Budi odgovoran”: Prikupljeno 100,000 eura za dvije investicije od opšteg društvenog značaja
Portal AnalitikaIzvor

Prema odluci Vlade, polovina vrijednosti svake izrečene kazne po prijavi građana putem mobilne i veb aplikacije „Budi odgovoran“ ili call centara Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555) i Poreske uprave (19707) biće investirana u projekte od opšteg društvenog značaja.

-Do sada su, dakle, prikupljena sredstva za realizaciju dvije investicije od opšteg društvenog značaja u ukupnoj vrijednosti do 100.000 eura, a prikupljanje sredstava biće nastavljeno do kraja javne kampanje, 1. maja 2014. godine. Ovim se otvara mogućnost da, u zavisnosti od aktivizma građana i iznosa izrečenih kazni po njihovim prijavama, budu prikupljena dodatna sredstva za više od dva projekta sa utvrđene liste predloga koji ostvare najveći broj glasova podnosilaca prijava- kaže se u saopštenju Ministarstva finansija..

Prema pravilima Kampanje, građani koji do 31. marta 2014. godine budu ukazivali na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava imaće priliku da glasaju za predloge investicija i na taj način preusmjere sredstva iz sive ekonomije u konkretne društveno korisne svrhe.

U komunikaciji sa nadležnim institucijama na osnovu inicijativa građana, sačinjena je kratka lista predloga za koje je moguće glasati.

U pitanju su sljedeći projekti:

- nabavka gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore;

- nabavka didaktičke opreme i spoljnog mobilijara za sve javne predškolske ustanove u Crnoj Gori;

- rekonstrukcija objekta psihogerijatrije u okviru Doma za stare u Risnu;

- opremanje i uređenje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić, Plav; i

- uređenje parka na Ćemovskom polju.

Javna kampanja „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“, kojom se građani pozivaju na učešće u projektu i prikupljanje sredstava za investiranje u društveno korisne svrhe trajaće do 1. maja 2014. godine.

Kampanja se realizuje u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoja (UNDP) u Podgorici.

Portal Analitika