Društvo

Žugić i Brajović se sastali sa predstavnicima EXIM banke

2702zugic
M
inistar finansija Radoje Žugić i ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović sastali su se sinoć sa predstavnicima kineske EXIM banke, koji su dio kineske delegacije koja boravi u Crnoj Gori, povodom realizacije projekta autoputa. Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Zhi Zhaolin.

Žugić i Brajović se sastali sa predstavnicima EXIM banke
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Žugić je istakao da su potpisani Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare dokaz uspješne saradnje i potvrda posvećenosti obje strane realizaciji ovog važnog infrastrukturnog projekta. On je, dalje, istakao da je Vlada, nakon postizanja velikog uspjeha na planu stabilizacije javnih finansija, odlučna da intenzivira aktivnosti na stvaranju pretpostavki za ekonomski razvoj, kroz realizaciju velikih razvojnih projekata, kakav je autoput.

-Čvrsto smo uvjereni da je ovaj projekat potreban Crnoj Gori i da će nam donijeti brojne benefite, ne samo sa aspekta finansija, infrastrukture, bezbjednosti i integracija, već će doprinijeti valorizaciji svih resursa, kojima je Crna Gora bogata, i imati direkte i indirektne uticaje na bruto domaći proizvod-, naveo je Žugić.

Direktor Sektora za preferencijalne kredite u Exim banci, g-din Li Jichen, istakao je da će aranžman sa Crnom Gorom predstavljati najveću investicionu podršku, ne samo u regionu, nego i šire, te da su spremni da ponude odlične uslove finansiranja.

Žugić je upoznao predstavnike EXIM banke da su Ekonomski i Građevinski fakultet pripremili Studiju izvodljivosti, te da će im ista, uz Studiju uticaja na životnu sredinu, biti proslijeđena u najkraćem roku, čime će biti kompletirana dokumentacija koja je potrebna za odobravanje kreditnog aranžmana Crnoj Gori.

 

Portal Analitika