Društvo

MID: Iznenađeni smo saopštenjem DEU, nijesmo tražili novi ugovor

2702MID
R
adio Antena M je objavila da je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da je Delegacija EU u Podgorici 19. aprila prošle godine potpisala ugovor sa Eurotelom, po kojem Italijanska kompanija dobija 400.000 eura za instalaciju opreme.

MID: Iznenađeni smo saopštenjem DEU, nijesmo tražili novi ugovor
Portal AnalitikaIzvor

Tako su za jedan posao Italijani dva puta plaćeni, jer je prvobitnim ugovorom potpisanim 23. maja 2011. godine, vrijednim million i po, bilo predviđeno da ponuđač isporuči opremu, montira je i pusti u rad.

Projekat obuhvata dva ugovora, saopšteno je za podgorički radio iz Delegacije EU.

Prvi ugovor je podrazumijevao samo nabavku opreme za Radio difuzni centar, a drugi ugovor za instalaciju, je bio, kako kažu iz EU, na izričit zahtjev Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Iz Ministarstva, međutim, to demantuju.

„U Ministarstvu smo iznenađeni saopštenjem DEU, da je Ministarstvo tražilo bilo kakav novi ugovor. Podsjetiću vas da je ugovor potpisan između DEU i Eurotela, te da Ministarstvo nije ugovorna strana“, rekla je za Radio Antena M generalna direktorica Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar Ratka Strugar.

Strugar kaže da je od početka bilo nesuglasica u tumačenju ugovora između RDC-a i Delegacije.

„Tumačenje naše strane je bilo, kao što ste i vi to naveli u tekstu koji ste objavili, da član 1 osnovnog ugovora sadrži jasno naznačenje obaveze Eurotela da, osim nabavke i isporuke, uradi i instalaciju sve opreme, po principu „ključ u ruke“. Važno je reći da Ministarstvo nije dobilo taj dodatni ugovor, jer je to stvar ugovaranja između DEU i Eurotela i njihovih procedura“, objasnila je za radio Antena M Strugar.

Upitana hoće li Ministarstvo, s obzirom na iznesene podatke, preduzeti mjere da se slučaj ispita, ona je odgovorila da je „procedura u rukama Delegacije, po standardima koji oni primjenjuju“.

„Pošto mi nijesmo potpisnica ugovora mi jednostavno nemamo način da mi nešto preduzimamo osim onoga što smo radili sve ovo vrijeme, a to je maksimalno angažovanje, posebno kolega iz RDC-a koji su korisnici opreme“, rekla je generalna direktorica Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar.

Kako prenosi radio Antena M dio opreme i gotovo pet mjeseci nakon instaliranja, prema tvrdnjama stručnjaka iz RDC-a – ne funkcioniše.

Izvor: antenam.net

Portal Analitika