Društvo

Trikovi za uspješniji javni nastup

2702trema
O
vi savjeti vam mogu pomoći da samouvjereno predstavite prezentaciju, ma koliki bio vaš strah od javnog nastupa.

Trikovi za uspješniji javni nastup
Portal AnalitikaIzvor

Osnivač sajta "Speaking.io", Zek Holman je stručnjak za softvere koji je i sam imao problem sa javnim izlaganjem i uspio je da ga prevaziđe, a ovo su njegovi savjeti kako:

Zapamti - Ti pričaš priču: "Najbolji govornici su oni koji shvate da su oni u stvari pripovjedači. Nemojte strogo da budete stručni, budite pomalo i zabavni. Dok radite na svom govoru, fokusirajte se na elemente koji bi vama bili interesantni da ih čujete. Budite surovo iskreni prema sebi po pitanju da li sadržaj drži pažnju ili ne. Snimite svoj nastup i preslušajte snimak", savjetuje Zek.

Ne komplikujte: Svaki govor treba da bude fokusiran na nekoliko jednostavnih tačaka kako bi slušaoci mogli da zapamte informacije.

"Problem je kada neko ima 100 različitih tačaka na slajdu. Pratite pravilo trojstva. Jednostavno grupisanje ima najbolji efekat", objašnjava Holman.

Učite od drugih: Učenje putem pokušaja i grešaka je jedno, ali učenje od najboljih je način da napredujete. Holman je priznaje, veliki fan Stiva Džobsa. Gledajući njegove nastupe na "Jutjubu", stekao je utisak šta je to što publika želi da čuje.

"On je bio spor i jednostavan, a opet svaki njegov govor je imao faktor iznenađenja, što ga je činilo nezaboravnim", obrazložio je Holman.

Ponavljajte već rečeno: "Nikada cilj govora ne treba da bude što više izrečenih informacija. Držite se glavne poente i ponavljajte je više puta.Ponavljanje je jedna od odlika dobrog pripovjedača. Moji omiljeni komičari, izgovore jednu šalu na početku, a onda je modifikuju i ponove u daljem nastupu", zaključio je Holman.

Izvor: bizlife.rs; foto: savjetnikuspjeha.com

Portal Analitika