Društvo

Nikšić: U martu 24 programa kulture

26nik
P
rogram podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada na inicijativu Ministarstva kulture, počeće u ponedjeljak izložbama posvećenim kralju Nikoli u galeriji Dvorca koji nosi ime crnogorskog suverena.

Nikšić: U martu 24 programa kulture
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o početku realizacije četvorogodišnjeg projekta, u okviru koga je samo u ovoj godini predviđeno oko 190 programa, koji treba da rezultiraju unapređenjem kulturnog života Nikšića.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović kazao je da martovsku kulturnu ponudu čine 24 programa sa pet izložbi, osam pozorišnih predstava sa jedanaest izvođenja, sedam filmskih projekcija, tri koncerta i književno veče, prenosi agencija MINA.

“Predviđeni programski repertoar dobar je primjer kulturne politike, a glavna tačka djelovanja u narednom periodu biće Nikšić. Repertoarom možemo posvjedočiti da je Program podrške ozbiljna priča koja ubuduće treba da obezbijedi redovne kulturne sadržaje”, ocijenio je Ljumović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, smisao razvoja kulture u Crnoj Gori je i aktiviranje kulturne politike na gradskom nivou i zajedničko djelovanje sa nacionalnim institucijama.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović kazao je da podrška nacionalnih institucija kulture u sadejstvu sa gradskim ustanovama treba da pruži novu energiju i bude pokretačka snaga posebno za mlade u vremenu posrnule privrede.

“U vremenu krize treba da se iznađu mogućnosti i neki spomenici koji su postali ruglo, poput objekta nikšićkog Doma revolucije, pokrenu sa mrtve tačke. Ranija iskustva Programa podrške kulture svjedoci su da je predviđeni projekat dobra priča”, ocijenio je Pejović.

Govoreći o muzejskoj djelatnosti, Pejović je kazao da pohranjeni eksponati treba da “izađu iz muzeja i krenu u susret javnosti”. “Jer često nijesmo svjesni kakva blaga imamo zbog nedostatka navike da obilazimo svoju kulturnu baštinu”.

Direktor nikšićkog Centra za kulturu Peko Nikčević kazao je da će uz programe biti realizovani i veoma važni projekti valorizacije kulturnih dobara i rekonstrukcija objekata.

Nikčević je saopštio da će početi rekonstrukcija mosta na Moštanici i Carevog mosta, radiće se obnova i 27 spomen obilježja, uslijediće i radovi na arheološkom nalazištu Crvena stijena i u Riječanima, kao i obnova Dvorca kralja Nikole u kome je smješten Centar za kulturu.

Direktor nikšićkog Zahumlja Vojo Krivokapić kazao je da će publika u martu moći pogledati i premijeru predstave Nobelovci, urađenu u koporodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja, čiji scenario i režiju potpisuju Obrad Nenezić i Goran Bulajić.

Krivokapić je ocijenio da će se kulturni život u Nikšić napokon vratiti kroz realizaciju Programa podrške.

U Vladin program podrške oživljavanja kulture u Nikšiću uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka Đuarađ Crnojević, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Izvor: MINA

Portal Analitika