Društvo

Sjutra 21. godišnjica zločina u Štrpcima

26strpcistanicaok
U
Bijelom Polju i Podgorici u četvrtak će biti obilježena 21. godišnjica od otmice i likvidacije 19 putnika iz voza Lovćen na pruzi Beograd – Bar.Taj zločin, kako su kazali iz Foruma Bošnjaka, nije procesno, sudski ni humanitarno završen.

Sjutra 21. godišnjica zločina u Štrpcima
Portal AnalitikaIzvor

 

- Presuda, samo jednom od saučesnika u zločinu, bez daljih istraga i utvrđivanja odgovornosti, kao i u drugim slučajevima potvrđuje izbjegavanje suočavanja s prošlošću. Tužilaštvo Srbije od prošle jeseni najavljuje istragu, bez konkretnih rezultata, čime umnožava nepravdu prema žrtvama i narodu kome oni pripadaju. I pored brojnih svjedočenja i dokumentacije ni nakon dvije decenije od zločina, nije došlo do procesuiranja otmičara, koji su učestvovali u ubijanju nedužnih civila, na prostoru koje je kontrolisao tadašnji vojni i državni vrh i vojska kojom su komandovali oficiri beogradsko-podgoričke komande – saopšteno je iz Foruma Bonjaka.

Iz te organizacije, kako su rekli, očekuju da predstavnici Crne Gore u komunikaciji sa najvišim predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine zahtijevaju procesuiranja svih koji su na bilo koj način učestvovali u zločinima.

- Da se uz malo dobre volje i profesionalne riješenosti, rasvijetli ovaj slučaj, koji bez svake sumnje predstavlja najtamniju i najsramniju mrlju novije istorije – ističu iz Foruma Bošnjaka.

Oni će, kako su dodali, insistirati na stvaranju uslova za prikupljanje podataka o stradanjima, itičući da je Crna Gora u obavezi da učestvuje u daljim pretraživanjima terena na kojima se nalaze masovne grobnice i da podstakne bržu identifikaciju žrtava.

- Za razliku od materijalne i socijalne zaštite porodica palih boraca, vojnih i civilnih invalida rata, status civilnih žrtava je i dalje neriješen. Čekajući posmrtne ostatke i pravdu, porodice žrtava i dalje su na ivici opstanka, pa pozivamo resorne ministre i službe da ih obiđu i obezbijede im adekvatnu materijalnu sigurnost – naglasili su iz Fobuma Bošnjaka.

Povodom 21. godišnjice od zločina u Štrpcima, predstavnici Foruma Bošnjaka položiće cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama na Pobrežju, dok će na zahtjev rodbine otetih, u Centra za kulturu u Bijelom Polju biti otvorena izložba umjetničkih radova koji su prispjeli na Komkurs za idejno rjšenje Spomen obilježja žrtvama otmice.

Pobjeda.me

Portal Analitika